Fekete ribizlivel az asztma ellen

feketeribizliA legfrissebb kutatások szerint, amit egy új-zélandi kutatócsoport publikált a fekete ribizli kivonata több millió asztmás beteg tüneteit enyhítheti. Bizonyos asztmatípusok során fellépő gyulladásos folyamatok gátlásával a fekete ribizli a természetes védekezés és az immunrendszer erősítés kiváló eszköze lehet.A kísérleteket a kutatók légzőhám sejteken végezték fekete  ribizli kivonatával. A laboratóriumi kísérletekben sikerült azonosítani azt az antioxidáns molekulát, ami képes lehet a test természetes védekezőképességének jelentős erősítésére a gyulladással szemben- a pontos hatásmechanizmusokat egyelőre vizsgálják.

Az epigallocatechin ismert antioxidáns, gátolja a tüdőszövet gyulladásának kialakulását, és fő alkotórésze a fekete ribizliben található proanthocyanidinnek, amely szintén pozitív hatással van az említett folyamatra.

Amikor a tüdőbe allergének kerülnek, akkor a szervezet természetes válasza, hogy megtámadja az azonosított idegen elemet. Erre viszont egyes érzékeny szervezetek hosszan tartó gyulladással reagálnak. A friss zöldségek és gyümölcsök válogatott alkotórészei együttesen viszont képesek pozitívan befolyásolni a szervezet öngyógyító mechanizmusát.

A kutatók szerint az epigallocatechin erősíti a természetes immunválaszt és egyidejűleg csökkenti a gyulladást. Ezek a hatások különböznek a más gyulladás-csökkentő összetevők, például az anthocycanin hatásaitól, amelyek szintén gazdagon megtalálhatók a fekete ribizliben.

“Izgalmas áttörést jelent, ha megtaláljuk azokat a természetes hatóanyagokat, amelyek mérsékelhetik az allergén kiváltotta gyulladást, és hatásosak az immunrendszer erősítésében is. Tovább kell kutatnunk, hogyan hatnak ezek az anyagok, és hogyan lehetne a táplálkozással további alternatívákat nyújtani az asztmában és más allergiás eredetű betegségekben szenvedőknek, a gyógyszeres kezelés mellett” – nyilatkozta a kutatás vezetője.

Az Új-Zélandi Plant & Food Research’s Food Innovation vizsgálataiban a zöldségek, a gyümölcsök, a gabonafélék és a tengeri élőlények egészségvédő hatásait kutatja, és azt, hogy hogyan lehet a leghatékonyabban felhasználni azokat. Az élelmiszeripari vállalatok is egyre inkább felismerik, hogy nő az igény az egészség fenntartásának természetes módjai iránt. Az már most bizonyos, hogy friss, nyers vagy kíméletesen feldolgozott táplálék jótékony hatással van a szervezet természetes védekezőképességére.

Forrás: inforadio.hu

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*

tíz − tíz =

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com