A cukkini, ez a szerény, mégis rendkívül sokoldalú zöldség, az elmúlt évtizedekben robbanásszerűen vált népszerűvé a magyar konyhákban. Eredetileg a tökfélék családjába tartozó, mediterrán területekről származó növény ma már szinte minden kertben és piacon megtalálható. Könnyű termeszthetősége, magas hozama és rendkívüli alkalmazkodóképessége miatt a nyári hónapok egyik sztárja, de megfelelő tartósítási módszerekkel egész évben élvezhetjük jótékony hatásait és friss ízét. Ez a cikk arra vállalkozik, hogy bemutassa a cukkini elkészítésének legkülönfélébb fortélyait, a friss fogyasztás gyors és ízletes receptjeitől kezdve egészen a téli eltevés praktikus módszereiig, segítve ezzel a háziasszonyokat és gasztronómiai kalandorokat egyaránt.
A cukkini nem csupán finom, de rendkívül egészséges is. Alacsony kalóriatartalma miatt kiválóan beilleszthető a fogyókúrás étrendbe, magas víztartalma pedig segíti a szervezet hidratálását. Gazdag vitaminokban (C-vitamin, B6-vitamin, K-vitamin) és ásványi anyagokban (kálium, mangán, magnézium, folsav), emellett jelentős mennyiségű antioxidánst is tartalmaz, amelyek hozzájárulnak a sejtek védelméhez. Rosttartalma támogatja az emésztést és hozzájárul a teltségérzethez. Ezek a tulajdonságok teszik a cukkinit nemcsak ízletes, hanem táplálkozás-élettani szempontból is kiemelkedő alapanyaggá.
A cukkini kiválasztása és előkészítése: Az alapok
Mielőtt belevetnénk magunkat a kulináris élvezetekbe, fontos, hogy a megfelelő cukkinit válasszuk ki, és megfelelően készítsük elő. A frissesség kulcsfontosságú az íz és az állag szempontjából.
Amikor cukkinit vásárolunk, keressünk olyan példányokat, amelyeknek sima, fényes a héjuk, és tapintásra kemények. Kerüljük a puha, foltos vagy sérült zöldségeket. A méret is számít: a kisebb, fiatalabb cukkinik általában édesebbek és kevesebb magot tartalmaznak, míg a nagyobbak vizesebbek és rostosabbak lehetnek. A legtöbb recepthez a közepes méretű, körülbelül 15-20 cm hosszú cukkini az ideális.
Az előkészítés egyszerű: alapos mosás után a végeit vágjuk le. A cukkini héja általában ehető és tápanyagokban gazdag, ezért a legtöbb esetben nem szükséges meghámozni. Kivételt képezhetnek az idősebb, vastagabb héjú példányok, vagy ha kifejezetten a puhább textúra a cél. A magok eltávolítása csak a nagyon nagy, érettebb cukkiniknél indokolt, mivel ezek magjai kemények és kesernyés ízűek lehetnek. Ehhez egyszerűen vágjuk félbe a cukkinit hosszában, és egy kanál segítségével kaparjuk ki a magos részt.
„A jó cukkini recept alapja a friss, minőségi alapanyag. Válasszunk kemény, fényes héjú példányokat, és ne féljünk meghagyni a héját, hiszen abban rejlik a legtöbb vitamin!”
Cukkini frissen: Gyors és ízletes fogások
A cukkini leginkább nyáron, frissen a legfinomabb. Számtalan módon elkészíthető, legyen szó reggeliről, ebédről vagy vacsoráról. Íme néhány bevált recept, amelyekkel könnyedén beilleszthetjük a mindennapi étrendünkbe.
Grillezett cukkini: A nyár ízei
A grillezett cukkini az egyik legnépszerűbb és legegyszerűbb elkészítési mód. Tökéletes köret húsokhoz, halakhoz, vagy akár önmagában is, egy könnyed nyári vacsoraként.
Vágjuk a cukkinit körülbelül fél centiméter vastag karikákra vagy hosszanti szeletekre. Készítsünk egy egyszerű pácot olívaolajból, fokhagymából (zúzva vagy reszelve), friss fűszernövényekből (rozmaring, kakukkfű, oregánó), sóból és frissen őrölt borsból. Kenjük be a cukkiniszeleteket a páccal, és hagyjuk állni legalább 15-20 percig, hogy az ízek összeérjenek. Grillezzük forró rácson mindkét oldalát 3-5 percig, amíg szép aranybarna csíkos nem lesz, és megpuhul, de még tartja az állagát. Tálalás előtt locsolhatjuk egy kevés balzsamecettel vagy citromlével.
Tipp: A grillen elkészült cukkini remekül illik fetasajthoz, pirított fenyőmaghoz vagy friss bazsalikomhoz. Készíthetünk belőle grillzöldség salátát is, más grillezett zöldségekkel, például paprikával és padlizsánnal kombinálva.
Sült cukkini: Serpenyőben vagy sütőben
Ha nincs lehetőségünk grillezni, a serpenyőben vagy sütőben sült cukkini is kiváló alternatíva. Mindkét módszerrel ízletes és egészséges fogásokat készíthetünk.
Serpenyőben sült cukkini: Vágjuk a cukkinit kockákra, karikákra vagy félkarikákra. Hevítsünk olívaolajat egy serpenyőben, majd tegyük bele a cukkinit. Sózzuk, borsozzuk, és ízlés szerint fűszerezzük (pl. fokhagymapor, pirospaprika, szárított oregánó). Közepes lángon pirítsuk, amíg megpuhul és enyhén karamellizálódik. Ez a módszer gyors, és a cukkini megőrzi enyhe roppanósságát. Remekül passzol tojásos ételekhez, tésztákhoz vagy egyszerű köretként.
Sütőben sült cukkini: Ez a módszer ideális, ha nagyobb mennyiségű cukkinit szeretnénk egyszerre elkészíteni, vagy ha el akarjuk kerülni a zsiradékban sütést. Vágjuk a cukkinit tetszőleges formára (hasábokra, karikákra, kockákra). Egy tálban keverjük össze olívaolajjal, sóval, borssal és tetszőleges fűszerekkel (pl. provence-i fűszerkeverék, parmezán sajt, chilipehely). Terítsük szét egy sütőpapírral bélelt tepsiben, és süssük előmelegített sütőben 180-200°C-on 20-30 percig, amíg puha és enyhén aranybarna nem lesz. Közben egyszer-kétszer forgassuk át.
Cukkini saláta: Frissesség a tányéron
A cukkini nyersen is fogyasztható, különösen a fiatal, zsenge példányok. Készíthetünk belőle frissítő salátákat, amelyek tökéletesek a meleg nyári napokon.
Egyik klasszikus változat a gyalult cukkini saláta. Egy zöldséghámozóval vagy mandolinnal vékony lapokra gyaluljuk a cukkinit. Készítsünk hozzá egy egyszerű dresszinget citromléből, olívaolajból, sóból, borsból és apróra vágott friss fűszernövényekből (menta, petrezselyem). Keverjük össze a cukkini lapokat a dresszinggel, és hagyjuk állni pár percig, hogy az ízek összeérjenek. Adhatunk hozzá koktélparadicsomot, fetasajtot, pirított magvakat vagy avokádót is. Ez a saláta könnyed, friss és rendkívül egészséges.
Cukkini tészta (zoodles): Egészséges alternatíva
A cukkini tészta, vagy angol nevén „zoodles” (zucchini noodles) az utóbbi évek egyik nagy slágere lett a diétázók és az egészségtudatosak körében. Kiváló gluténmentes és alacsony szénhidráttartalmú alternatívája a hagyományos tésztának.
Egy spirálozóval vagy speciális zöldséggyalúval készítsünk vékony szálakat a cukkiniből. A cukkini tésztát többféleképpen is elkészíthetjük:
- Nyersen: Egyszerűen keverjük össze kedvenc hideg szószunkkal, például pestóval vagy paradicsomszósszal.
- Gyorsan párolva: Forró serpenyőben, kevés olívaolajon pirítsuk 1-2 percig, amíg enyhén megpuhul, de még roppanós marad. Vigyázzunk, nehogy túlfőzzük, mert akkor túl sok vizet enged és pépes lesz.
Tálaljuk bolognai szósszal, arrabbiata szósszal, krémes avokádószósszal vagy egyszerűen fokhagymás-olívaolajos öntettel. A cukkini tészta könnyed, mégis laktató fogás, amely nem terheli meg a gyomrot.
Cukkini a főételekben: Sokoldalú felhasználás
A cukkini nemcsak köretként vagy salátaként állja meg a helyét, hanem számos főétel alapja vagy kiegészítője is lehet. Semleges ízének köszönhetően könnyen felveszi más hozzávalók aromáját, így rendkívül sokoldalúan felhasználható.
Töltött cukkini: Klasszikus és modern változatban
A töltött cukkini egy igazi klasszikus, amely évtizedek óta népszerű a magyar konyhákban. Elkészíthető húsos vagy vegetáriánus változatban is, így mindenki megtalálja a kedvére valót.
Válasszunk közepes méretű cukkiniket, vágjuk félbe hosszában, és egy kanállal kaparjuk ki a magos részt. A kivájt cukkinihúst ne dobjuk ki, aprítsuk fel, és használjuk fel a töltelékhez.
- Húsos töltelék: Darált húst (sertés, marha vagy vegyes) pirítsunk hagymán, fokhagymán. Adjuk hozzá az apróra vágott cukkinihúst, rizst, paradicsompürét, fűszereket (só, bors, pirospaprika, majoránna). Töltsük meg a cukkini csónakokat, tegyük egy tepsibe, öntsünk alá kevés vizet vagy paradicsomszószt, és süssük puhára a sütőben.
- Vegetáriánus töltelék: A darált húst helyettesíthetjük gombával, lencsével, csicseriborsóval, quinoával vagy bulgurral. Keverjük össze apróra vágott zöldségekkel (paprika, paradicsom, hagyma), fűszerekkel és egy kevés sajttal vagy növényi tejszínnel. A többi lépés megegyezik a húsos változatéval.
A tetejét megszórhatjuk reszelt sajttal, és addig süssük, amíg a sajt megpirul.
„A töltött cukkini igazi családi kedvenc, melyet könnyedén variálhatunk a hűtőnk tartalmához vagy az aktuális étrendünkhöz igazítva.”
Cukkini főzelék: A hagyományos ízek kedvelőinek
A cukkini főzelék a magyar konyha egyik alappillére, különösen nyáron, amikor bőségesen terem a cukkini. Könnyed, mégis tápláló fogás, amely tejföllel vagy joghurttal tálalva különösen finom.
Készítése hasonló a többi zöldségfőzelékhez. Egy fej apróra vágott vöröshagymát pirítsunk meg olajon, majd adjuk hozzá a kockára vágott cukkinit. Sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint fűszerezzük (pl. kapor, petrezselyem). Öntsünk alá annyi vizet, amennyi éppen ellepi, és főzzük puhára. Készítsünk rántást lisztből és olajból, majd habarjuk be vele a főzeléket. Keverjünk bele tejfölt vagy tejszínt, és forraljuk fel. Tálalás előtt friss kaporral megszórva az igazi. Húsgombóccal, fasírttal vagy tükörtojással isteni!
Cukkini krémleves: Selymes élvezet
A cukkini krémleves egy elegáns és krémes fogás, amely hidegen és melegen egyaránt finom. Ideális előételnek vagy könnyed vacsorának.
Pirítsunk meg egy kevés hagymát és fokhagymát olívaolajon. Adjuk hozzá a felkockázott cukkinit és krumplit (ez utóbbi segít a krémesség elérésében). Öntsük fel alaplével vagy vízzel, sózzuk, borsozzuk, és főzzük puhára. Turmixoljuk simára, majd keverjünk bele egy kevés tejszínt vagy joghurtot. Melegítsük át, de ne forraljuk. Tálalhatjuk pirított magvakkal, krutonnal, friss fűszernövényekkel vagy egy csepp olívaolajjal.
Cukkini fasírt vagy tócsni: Ropogós finomságok
A cukkini kiváló alapanyaga a különböző fasírtoknak és tócsniknak. Ezek a ropogós finomságok remekül illenek főételként salátával, vagy köretként húsok mellé.
Cukkini fasírt: Reszeljük le a cukkinit, sózzuk be, és hagyjuk állni 10-15 percig, majd alaposan nyomkodjuk ki a felesleges vizet. Keverjük össze zsemlemorzsával, tojással, apróra vágott hagymával, fokhagymával, fűszerekkel (só, bors, majoránna, petrezselyem). Formázzunk belőle kis pogácsákat, és süssük ki olajban, vagy süssük meg sütőben. Vegetáriánusok számára tökéletes alternatíva.
Cukkini tócsni (lapcsánka): Hasonlóan a fasírthoz, reszeljük le és nyomkodjuk ki a cukkinit. Keverjük össze liszttel (vagy gluténmentes liszttel), tojással, reszelt sajttal, apróra vágott fokhagymával és fűszerekkel. Egy kanál segítségével tegyünk kisebb halmokat a forró olajba, és süssük mindkét oldalát aranybarnára. Tálaljuk tejföllel, fokhagymás mártogatóssal vagy friss salátával.
Édes cukkini: Meglepő desszertek és sütemények

Bár a cukkini leginkább sós ételek alapanyaga, édes süteményekben és desszertekben is kiválóan megállja a helyét. Semleges íze miatt nem dominál, de textúrát és nedvességet ad a tésztának, miközben észrevétlenül növeli a zöldségfogyasztást.
Cukkini kenyér: A rejtett zöldség csodája
A cukkini kenyér egy édes, fűszeres sütemény, amely textúrájában a banánkenyérre emlékeztet. Tökéletes reggelire, uzsonnára vagy kávé mellé.
Reszeljük le a cukkinit, és nyomkodjuk ki belőle a felesleges vizet. Keverjük össze a száraz hozzávalókat (liszt, cukor, sütőpor, szódabikarbóna, fahéj, szerecsendió), majd a nedves hozzávalókat (tojás, olaj, vanília kivonat). Öntsük össze a két keveréket, adagoljuk hozzá a reszelt cukkinit, és opcionálisan diót, mazsolát vagy csokoládécseppeket. Öntsük egy sütőpapírral bélelt kenyérformába, és süssük előmelegített sütőben 170-180°C-on kb. 50-60 percig, vagy amíg a beleszúrt tű tisztán nem jön ki.
Cukkini muffin: Kis adagok, nagy élvezet
A cukkini muffin hasonló elven készül, mint a cukkini kenyér, de kisebb, adagolható formában. Ideális uzsonnára, tízóraira vagy vendégváró finomságnak.
A recept lényegében megegyezik a cukkini kenyér receptjével, csupán a sütési idő és a forma változik. Töltsük a masszát muffinpapírral bélelt formákba, és süssük 180°C-on kb. 20-25 percig. A tetejét megszórhatjuk durvára tört dióval vagy zabpehellyel a sütés előtt.
A cukkini télire: Tartósítási módszerek
Amikor a cukkini bőségesen terem a kertben, és már nem tudjuk frissen elfogyasztani, érdemes elgondolkodni a tartósítási módszereken. Így télen is élvezhetjük a nyár ízeit.
Cukkini fagyasztása: A legegyszerűbb megoldás
A fagyasztás az egyik leggyorsabb és legegyszerűbb módja a cukkini tartósításának. Így megőrzi tápanyagtartalmát és friss ízét.
Előkészítés fagyasztáshoz:
- Mosás és szeletelés: Alaposan mossuk meg a cukkinit, majd vágjuk tetszőleges formára: karikákra, kockákra, hasábokra vagy reszeljük le.
- Blansírozás (opcionális, de ajánlott): A blansírozás segít megőrizni a cukkini színét és textúráját, és meghosszabbítja az eltarthatóságát. Forraljunk vizet, tegyük bele a cukkinit 1-2 percre, majd azonnal hűtsük le jeges vízben. Szűrjük le és itassuk fel róla a nedvességet.
- Fagyasztás előkészítése: Terítsük szét a blansírozott vagy nyers cukkinidarabokat egy sütőpapírral bélelt tálcán, és fagyasszuk le külön-külön. Ez megakadályozza, hogy összetapadjanak.
- Csomagolás: Miután megfagytak, tegyük át őket légmentesen záródó fagyasztózsákokba vagy dobozokba. Jelöljük fel a dátumot.
A fagyasztott cukkini akár 8-12 hónapig is eltartható. Felhasználás előtt nem szükséges kiolvasztani, azonnal hozzáadhatjuk levesekhez, ragukhoz, főzelékekhez.
Reszelt cukkini fagyasztása: Ha süteményekhez, fasírthoz vagy tócsnihoz szeretnénk használni, reszeljük le a cukkinit, alaposan nyomkodjuk ki a levét, majd adagolva tegyük fagyasztózsákokba vagy kis dobozokba. Kiolvasztás után ismét nyomkodjuk ki belőle a vizet.
Cukkini savanyítása: Pikáns ízek télire
A savanyított cukkini kiváló kiegészítője lehet téli ételeinknek. Készíthetünk belőle ecetes salátát, csemege uborka típusú savanyúságot, vagy akár kovászos cukkinit is.
Ecetes cukkini saláta télire:
- Vágjuk vékony karikákra vagy kockákra a cukkinit.
- Készítsünk ecetes felöntőlevet vízből, ecetből, cukorból, sóból, mustármagból, koriandermagból, borsból és kaporból. Forraljuk fel.
- Tegyük a cukkinit sterilizált üvegekbe, adhatunk hozzá hagymakarikákat, fokhagymát, friss kaprot vagy csili paprikát.
- Öntsük rá a forró felöntőlevet, zárjuk le az üvegeket, és dunsztoljuk.
Ez a savanyúság remek kiegészítője sülteknek, pörkölteknek, de akár szendvicsekbe is tehetjük.
Kovászos cukkini: Hasonlóan a kovászos uborkához, a cukkinit is elkészíthetjük kovászosan.
- A cukkinit vágjuk hosszában negyedekre vagy karikákra.
- Egy nagy üveg aljára tegyünk kaprot, fokhagymát, tormát, cseresznyelevelet (ha van).
- Rakjuk bele a cukkinit szorosan, közéjük is tehetünk kaprot és fokhagymát.
- Öntsük fel sós vízzel (1 liter vízhez 20-30 g só), tegyünk a tetejére egy szelet kenyeret, és fedjük le egy tányérral.
- Hagyjuk szobahőmérsékleten erjedni 3-5 napig, majd vegyük ki a kenyeret, szűrjük le a levet, és tegyük hűtőbe.
A kovászos cukkini frissítő, enyhén savanykás ízével különleges csemege.
Aszalt cukkini: Intenzív ízélmény
Az aszalás egy régebbi, de hatékony tartósítási módszer, amely koncentrálja a cukkini ízét. Aszalhatjuk napon, aszalógépben vagy sütőben.
Vágjuk a cukkinit vékony karikákra vagy csíkokra. Szórjuk meg egy kevés sóval, és hagyjuk állni 30 percig, majd itassuk le a nedvességet. Terítsük szét az aszalógép tálcáin, vagy sütőpapírral bélelt tepsiben. Aszalógépben 50-60°C-on, sütőben pedig 60-80°C-on, résnyire nyitva hagyott ajtó mellett aszaljuk, amíg teljesen kiszárad és roppanós lesz. Tároljuk légmentesen záródó edényben. Az aszalt cukkinit felhasználhatjuk levesekbe, ragukba, vagy akár rágcsálnivalóként is fogyaszthatjuk.
Cukkini krémek és lekvárok: Meglepetés a kamrában
A cukkini semleges íze miatt kiválóan alkalmas különböző krémek és akár édes lekvárok alapanyagául is. Ne lepődjünk meg, a cukkiniből készített lekvár például rendkívül finom lehet, ha megfelelő fűszerekkel és gyümölcsökkel párosítjuk.
Cukkini lekvár: Reszeljük le a cukkinit, és főzzük fel cukorral, citromlével, reszelt citromhéjjal és fűszerekkel (pl. fahéj, gyömbér, vanília). Adhatunk hozzá más gyümölcsöket is, például almát, körtét vagy őszibarackot, hogy gazdagítsuk az ízét. Főzzük sűrűre, majd töltsük sterilizált üvegekbe, és dunsztoljuk. Reggelire pirítósra kenve igazi különlegesség.
Cukkini chutney: Ez a fűszeres, édes-savanyú mártás remekül illik sültekhez, sajtokhoz vagy grillételekhez. A cukkinit apróra vágva főzzük fel hagymával, almával, ecettel, cukorral, gyömbérrel, chilivel és más fűszerekkel, amíg sűrű és krémes nem lesz. Sterilizált üvegekben tároljuk.
Tippek és trükkök a cukkini elkészítéséhez
A cukkini elkészítése során néhány trükkel még ízletesebbé tehetjük az ételeket, és elkerülhetjük a gyakori hibákat.
A víztartalom csökkentése: A kulcs a ropogóssághoz
A cukkini rendkívül magas víztartalommal rendelkezik, ami bizonyos ételeknél problémát okozhat, például ha ropogósra szeretnénk sütni, vagy ha nem akarjuk, hogy a tészta vizes legyen.
A megoldás a sózás és pihentetés. Reszeljük le vagy vágjuk fel a cukkinit, szórjuk meg sóval, és hagyjuk állni 15-30 percig. Ez idő alatt a só kihúzza a felesleges vizet a zöldségből. Ezután alaposan nyomkodjuk ki, akár egy tiszta konyharuha segítségével. Ez a lépés különösen fontos fasírtok, tócsnik, rakott ételek vagy piték készítésekor.
A megfelelő fűszerezés: Kiemelni az ízeket
A cukkini enyhe, semleges íze miatt kiválóan alkalmas arra, hogy felvegye a különböző fűszerek aromáját.
- Mediterrán ízek: Olívaolaj, fokhagyma, oregánó, bazsalikom, rozmaring, kakukkfű.
- Keleti ízek: Gyömbér, kurkuma, koriander, római kömény, csili.
- Magyaros ízek: Kapor, petrezselyem, pirospaprika, majoránna, fokhagyma.
A frissen őrölt bors és a jó minőségű só mindig alapvető fontosságú. Ne féljünk kísérletezni, és próbáljunk ki különböző fűszerkombinációkat!
Kombinálás más zöldségekkel és alapanyagokkal
A cukkini remekül passzol számos más zöldséghez és alapanyaghoz.
- Paradicsom és paprika: Klasszikus mediterrán trió, melyből lecsó, ratatouille vagy egyszerű zöldségköret készíthető.
- Padlizsán: A két zöldség textúrája és íze kiválóan kiegészíti egymást.
- Gomba: Együtt pirítva vagy raguban felhasználva ízletes és laktató fogásokat ad.
- Sajtok: Parmezán, mozzarella, feta vagy kecskesajt kiemeli a cukkini ízét.
- Húsok és halak: Köretként vagy egytálételként is tökéletes.
A kreativitásnak csak a képzelet szab határt!
Gyerekeknek is tálalható cukkini: Rejtett zöldség trükkök
Ha a gyerekek nem rajonganak a zöldségekért, a cukkini kiválóan alkalmas arra, hogy „észrevétlenül” becsempésszük az étrendjükbe.
- Reszeljük bele a cukkinit fasírtba, húsgombócba, palacsintatésztába, muffinba vagy kenyérbe.
- Készítsünk belőle cukkini tésztát, és tálaljuk kedvenc szószokkal.
- Süssünk belőle ropogós cukkinichipset a sütőben, enyhe fűszerezéssel.
- Krémlevesbe turmixolva is nehezen felismerhető.
A lényeg, hogy az étel ízletes legyen, és a cukkini textúrája ne legyen zavaró.
Gyakori hibák elkerülése a cukkini elkészítése során
Bár a cukkini viszonylag könnyen kezelhető alapanyag, néhány gyakori hiba elronthatja az elkészült ételt. Ezek elkerülésével garantáltan finom fogásokat tehetünk az asztalra.
Túlfőzés: A pépes cukkini korszaka
A cukkini gyorsan megfő, és ha túlfőzzük, elveszíti állagát, pépes és vizes lesz. Ez különösen igaz a párolt vagy főtt cukkinire. A legtöbb receptnél a cél az, hogy a cukkini „al dente”, azaz enyhén roppanós maradjon. Figyeljünk a főzési időre, és ne hagyjuk túl sokáig a tűzön.
Túl sok víz a fogásokban
Ahogy már említettük, a cukkini magas víztartalma miatt sok folyadékot enged főzés közben. Ha ezt nem vesszük figyelembe, az ételeink vizesek és íztelenek lehetnek. Mindig nyomkodjuk ki a reszelt cukkinit, mielőtt felhasználjuk, és ha főzünk, párolunk, ne öntsünk alá túl sok vizet, inkább fokozatosan adagoljuk.
Íztelen elkészítés: A fűszerek hiánya
A cukkini önmagában enyhe ízű, ezért elengedhetetlen a megfelelő fűszerezés. Ne féljünk bátran használni a sót, borsot, friss vagy szárított fűszernövényeket, fokhagymát, hagymát. Egy-egy csepp citromlé vagy balzsamecet is csodákat tehet, kiemelve a cukkini természetes ízét.
A cukkini tehát valóban egy csodálatos zöldség, amely szinte kimeríthetetlen lehetőségeket rejt a konyhában. Legyen szó gyors nyári fogásokról, laktató főételekről, meglepő desszertekről vagy a téli kamra feltöltéséről, a cukkini mindig megbízható és ízletes választás. Fedezzük fel sokoldalúságát, kísérletezzünk bátran, és élvezzük minden falatját ennek az egészséges és finom zöldségnek!