A tavasz első meleg sugarai nemcsak a természetet ébresztik, hanem a kertekben dolgozó gazdák és hobbitermesztők szívét is megdobogtatják. Különösen igaz ez a korai burgonya fajták esetében, amelyek ígéretet hordoznak a friss, ízletes újburgonya élvezetére, sokkal hamarabb, mint a hagyományos, későbbi betakarítású változatok. Az újburgonya nem csupán egy egyszerű élelmiszer; a tavaszi asztalok fénypontja, egy igazi gasztronómiai élmény, amelynek zsenge íze és krémes textúrája utánozhatatlan.
Miért érdemes korai burgonyát termeszteni? Az újburgonya előnyei
A korai burgonya termesztése számos előnnyel jár, amelyek vonzóvá teszik mind a nagybani termelők, mind a kiskerti hobbitermesztők számára. Az egyik legkézenfekvőbb előny a gyors megtérülés és a piaci előny. Mivel az újburgonya jóval hamarabb kerül piacra, mint a fővetésű burgonya, magasabb áron értékesíthető, ami jelentős bevételt hozhat a gazdálkodóknak. A korai betakarítás emellett lehetőséget ad arra is, hogy ugyanazon a területen egy második növénykultúrát is termesszünk, például zöldbabot, salátát vagy káposztaféléket, optimalizálva a földhasználatot.
A frissesség és az ízélmény szintén kulcsfontosságú. Az újburgonya egyedülálló, zsenge ízvilággal és vékony héjjal rendelkezik, amely nem igényel hámozást, így a tápanyagok nagy része is megmarad. Ez a fajta burgonya vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, különösen C-vitaminban és káliumban, hozzájárulva az egészséges táplálkozáshoz. A korai fajták termesztése emellett segíthet a talaj pihentetésében és a vetésforgó hatékonyabb alkalmazásában is, csökkentve a talajuntságot és a kórokozók felhalmozódását. Egyes esetekben a korai tenyészidő miatt a növények kevésbé vannak kitéve bizonyos betegségeknek és kártevőknek, bár ez fajtától és az időjárási viszonyoktól is függ.
A korai burgonya termesztésének alapjai: A siker titka
A sikeres korai burgonya termesztés alapja a gondos tervezés és a megfelelő agrotechnikai ismeretek. A folyamat már jóval az ültetés előtt, a talaj előkészítésével kezdődik. A burgonya a laza, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag, enyhén savanyú (pH 5,5-6,5) talajt kedveli. Az őszi mélyszántás, majd tavasszal a finomított talajelőkészítés elengedhetetlen. A szerves anyagok, például komposzt vagy érett trágya beforgatása javítja a talaj szerkezetét és tápanyagtartalmát.
Az ültetési idő kritikus. A korai burgonyafajtákat általában már március közepétől április elejéig ültetik, amint a talaj felmelegszik és a fagyveszély elmúlik. A csíráztatott vetőburgonya használata jelentősen felgyorsíthatja a növekedést és a betakarítást. Az ültetési mélység általában 5-10 cm, a sor- és tőtávolság pedig fajtától és termesztési módtól függően változik, de általában 60-75 cm sorköz és 25-35 cm tőtávolság javasolt.
A vetésforgó jelentősége nem elhanyagolható. Soha ne ültessünk burgonyát burgonya után, vagy más burgonyafélék (paradicsom, paprika, padlizsán) után, mivel ez növeli a betegségek és kártevők kockázatát. Ideális elővetemények a gabonafélék vagy a pillangósok. Az öntözés és tápanyagellátás szintén kulcsfontosságú. Az újburgonya érzékeny a vízhiányra, különösen a gumóképződés idején. Rendszeres, de mértékletes öntözésre van szükség. A tápanyagok közül a kálium és a foszfor különösen fontos a gumók fejlődéséhez, míg a nitrogénre a kezdeti vegetatív növekedéshez van szükség.
A növényvédelem már a korai fázisban is elengedhetetlen. A burgonyabogár és a levéltetvek ellen mechanikai vagy biológiai védekezéssel, súlyosabb esetben engedélyezett növényvédő szerekkel védekezhetünk. A gombás betegségek, mint például a fitoftóra, megelőzhetők fajtaválasztással és megfelelő agrotechnikával, szükség esetén fungicid kezeléssel.
„A korai burgonya nem csupán egy növény, hanem a tavasz ígérete, a frissesség szimbóluma, amely gondos odafigyeléssel bőségesen meghálálja a belefektetett munkát.”
Főbb szempontok a fajtaválasztásnál
A megfelelő burgonyafajta kiválasztása alapvető a sikeres termesztéshez, különösen a korai fajták esetében. Számos tényezőt kell figyelembe vennünk, hogy a leginkább hozzánk és a termőhelyünkhöz illő fajtát válasszuk.
Először is, az érési idő a legfontosabb. Megkülönböztetünk extra korai (60-70 nap), korai (70-90 nap) és középkorai (90-110 nap) fajtákat. Az extra korai fajták a leggyorsabbak, de gyakran alacsonyabb hozamot adnak, míg a koraiak már kiegyensúlyozottabbak e téren. Másodsorban, a betegség-ellenállóság kulcsfontosságú. Válasszunk olyan fajtákat, amelyek ellenállóak a leggyakoribb burgonyabetegségekkel (pl. fitoftóra, burgonyavírusok) és kártevőkkel (pl. burgonyabogár) szemben. Ez csökkenti a növényvédelmi ráfordításokat és a kockázatokat.
Harmadsorban, a főzési típus meghatározza a burgonya felhasználhatóságát a konyhában.
A főzési típusok a következők:
* A típus (salátaburgonya): Szilárd húsú, nem fő szét, salátákhoz, hidegkonyhai ételekhez ideális.
* B típus (főzőburgonya): Közepesen szilárd, enyhén lisztes, sokoldalúan felhasználható.
* C típus (lisztes burgonya): Lisztes, könnyen szétfő, pürékhez, tésztákhoz, sült krumplihoz.
* D típus (extrém lisztes): Nagyon lisztes, csak pürékhez, tésztákhoz.
Az újburgonya fajták jellemzően az A vagy B típusba tartoznak, ami kiválóan alkalmassá teszi őket friss fogyasztásra.
Végül, de nem utolsósorban, a hozam, az íz és textúra, valamint az alkalmazkodóképesség (talaj- és klímaigény) is fontos szempontok. Érdemes kísérletezni több fajtával, hogy megtaláljuk a számunkra legmegfelelőbbet.
A legnépszerűbb extra korai burgonyafajták bemutatása

Az extra korai burgonyafajták azok, amelyek a leggyorsabban teremnek, lehetővé téve a legkorábbi betakarítást és a tavaszi asztalok feltöltését. Ezek a fajták általában 60-70 nap alatt érik el a betakarítási érettséget az ültetéstől számítva.
Ágnes
Az Ágnes burgonya egy magyar nemesítésű, rendkívül népszerű extra korai fajta, amely kiváló alkalmazkodóképességéről és jó hozamáról ismert. Gumói oválisak, sárga héjúak és sárga húsúak. Főzési típusa B, ami azt jelenti, hogy főzéskor enyhén lisztesedik, de nem esik szét teljesen, így sokoldalúan felhasználható. Különösen alkalmas főzésre és sütésre, de friss salátákhoz is kiváló. Az Ágnes ellenálló a burgonyavírusokkal szemben, ami csökkenti a növényvédelmi igényt. Jól viseli a szárazabb időszakokat is, de a megfelelő öntözés jelentősen növeli a hozamot.
Gala
A Gala burgonya egy német nemesítésű, Európa-szerte elismert extra korai fajta. Gumói szabályos, kerekded-ovális alakúak, sima, világossárga héjúak és mélysárga húsúak. Kiemelkedő ízével és főzési tulajdonságaival (B típus) hódít. Salátákhoz, főzelékekhez, de akár sült burgonyának is kiváló. A Gala fajta viszonylag ellenálló a varasodással és a burgonyavírussal szemben, de a fitoftórára érzékenyebb lehet, ezért megelőző védekezés javasolt. Jól tárolható korai fajtához képest, ami további előny.
Esmee
Az Esmee burgonya egy holland eredetű, mutatós, extra korai fajta, amely piros héjával és sárga húsával hívja fel magára a figyelmet. Gumói oválisak, közepes méretűek. Főzési típusa B, ami sokoldalú felhasználást tesz lehetővé. Íze kellemes, textúrája finom. Az Esmee különösen alkalmas friss fogyasztásra, chips készítésére és sütésre. Jó ellenállóképességgel rendelkezik a burgonyavírussal és a burgonyarákkal szemben. Viszonylag jól tűri a szárazságot, de a kiegyensúlyozott vízellátás elengedhetetlen a jó minőségű terméshez.
Annabelle
Az Annabelle burgonya egy francia nemesítésű, extra korai salátaburgonya fajta. Hosszúkás, ovális gumói vannak, sima, sárga héjjal és mélysárga, szilárd hússal. Főzési típusa A, ami azt jelenti, hogy főzéskor egyáltalán nem esik szét, megtartja alakját. Kiemelkedő ízű, elegáns megjelenésű, tökéletes választás salátákhoz, hidegtálakhoz és párolt köretekhez. Viszonylag ellenálló a varasodással és a burgonyavírussal szemben. Az Annabelle igényel némi odafigyelést a termesztés során, de a végeredmény kárpótolja a befektetett energiát.
Impala
Az Impala burgonya egy holland eredetű, régóta ismert és kedvelt extra korai fajta. Gumói hosszúkás-oválisak, világossárga héjúak és sárga húsúak. Főzési típusa B, így sokoldalúan felhasználható. Különösen jó hozamú, megbízható fajta, amely viszonylag ellenálló a burgonyavírussal és a burgonyarákkal szemben. Az Impala jól alkalmazkodik különböző talajtípusokhoz, és viszonylag jól tűri a szárazságot is, ami hozzájárul népszerűségéhez. Friss fogyasztásra és tárolásra egyaránt alkalmas, bár korai fajtaként a tárolási ideje korlátozott.
Népszerű korai burgonyafajták áttekintése
Az extra korai fajták után következnek a korai burgonyafajták, amelyek általában 70-90 nap alatt érik el a betakarítási érettséget. Ezek a fajták gyakran magasabb hozamot biztosítanak, és némileg robusztusabbak lehetnek, mint a leggyorsabb változatok.
Red Scarlett
A Red Scarlett burgonya egy holland nemesítésű, rendkívül mutatós és népszerű korai fajta. Élénkpiros héjával és sárga húsával azonnal felismerhető. Gumói oválisak, közepes méretűek. Főzési típusa B, ami azt jelenti, hogy széles körben felhasználható a konyhában, legyen szó főzésről, sütésről vagy püré készítésről. Kiváló ízű és textúrájú. A Red Scarlett viszonylag jó ellenállóképességgel rendelkezik a varasodással és a burgonyavírussal szemben. Jól tárolható korai fajtához képest. Erős növekedési erélyű és magas hozamú fajta.
Mona Lisa
A Mona Lisa burgonya egy holland eredetű, középkorai fajta, de a korai termesztési módszerekkel korai kategóriába sorolható. Gumói hosszúkás-oválisak, sima, világossárga héjúak és sárga húsúak. Főzési típusa B, ami sokoldalú felhasználást tesz lehetővé. Kiemelkedő ízű, textúrája kellemesen krémes. Salátákhoz, főzelékekhez és sütéshez is kiváló. A Mona Lisa jó ellenálló képességgel rendelkezik a burgonyavírussal és a burgonyarákkal szemben. Magas hozamú és megbízható fajta, amely jól alkalmazkodik a különböző termesztési körülményekhez.
Marabel
A Marabel burgonya egy német nemesítésű, korai érésű, rendkívül népszerű fajta. Gumói oválisak, sima, sárga héjúak és mélysárga húsúak. Főzési típusa B, ami azt jelenti, hogy kiválóan alkalmas sokféle konyhai felhasználásra, a főzéstől a sütésig. Íze rendkívül kellemes, textúrája krémes. A Marabel kiemelkedő hozamú, és viszonylag jó ellenállóképességgel rendelkezik a varasodással és a burgonyavírussal szemben. Jól tárolható, ami növeli a gazdasági értékét.
Desiree
A Desiree burgonya egy holland eredetű, középkorai fajta, de korai termesztéssel már július elején betakarítható. Gumói hosszúkás-oválisak, piros héjúak és sárga húsúak. Főzési típusa B-C, ami azt jelenti, hogy főzéskor enyhén lisztesedik, de nem esik szét teljesen. Kiválóan alkalmas pürékhez, sült burgonyához és chips készítésére. A Desiree rendkívül ellenálló a szárazsággal szemben, ami különösen előnyös a változékony éghajlaton. Jó ellenállóképességgel rendelkezik a burgonyavírussal szemben is.
Laura
A Laura burgonya egy német nemesítésű, korai érésű, vonzó megjelenésű fajta. Gumói oválisak, élénkpiros héjúak és mélysárga húsúak. Főzési típusa B, így sokoldalúan felhasználható. Íze intenzív és aromás, textúrája kellemes. A Laura kiválóan alkalmas főzésre, sütésre és salátákba. Jó ellenállóképességgel rendelkezik a varasodással és a burgonyavírussal szemben. Hozama magas, és a gumók mérete is kiegyensúlyozott.
Fajta neve | Érési idő (nap) | Héj színe | Hús színe | Főzési típus | Főbb jellemzők |
---|---|---|---|---|---|
Ágnes | 60-70 (extra korai) | Sárga | Sárga | B | Magyar nemesítés, jó hozam, vírusellenálló. |
Gala | 60-70 (extra korai) | Világossárga | Mélysárga | B | Kiemelkedő íz, varasodás- és vírusellenálló. |
Esmee | 60-70 (extra korai) | Piros | Sárga | B | Mutatós, jó ízű, vírus- és rákmegállító. |
Annabelle | 60-70 (extra korai) | Sárga | Mélysárga | A | Salátaburgonya, szilárd hús, elegáns. |
Impala | 60-70 (extra korai) | Világossárga | Sárga | B | Megbízható, jó hozamú, jól alkalmazkodik. |
Red Scarlett | 70-80 (korai) | Élénkpiros | Sárga | B | Mutatós, jó ízű, varasodás- és vírusellenálló. |
Mona Lisa | 80-90 (korai) | Világossárga | Sárga | B | Krémes textúra, magas hozam, vírus- és rákmegállító. |
Marabel | 70-80 (korai) | Sárga | Mélysárga | B | Kiemelkedő íz, magas hozam, jó tárolhatóság. |
Desiree | 80-90 (korai) | Piros | Sárga | B-C | Szárazságtűrő, pürékhez kiváló. |
Laura | 70-80 (korai) | Élénkpiros | Mélysárga | B | Vonzó megjelenés, intenzív íz, jó ellenállóképesség. |
Különleges korai burgonyafajták és érdekességek
A hagyományos sárga és piros héjú fajták mellett léteznek olyan különleges korai burgonyafajták is, amelyek színükkel vagy egyéb tulajdonságaikkal emelkednek ki. Ezek a fajták gyakran ínyencek kedvencei, és különleges kulináris élményt nyújtanak.
Például léteznek lila vagy rózsaszín húsú burgonyafajták, amelyek nemcsak esztétikailag vonzóak, hanem magas antioxidáns tartalmukkal is hozzájárulnak az egészséghez. Bár ezek közül kevesebb az extra korai, de néhány korai érésű változat már elérhető. Ilyen lehet például a ‘Vitelotte’, mely bár inkább középkorai, de különleges színe miatt említésre méltó. A kísérletező kedvű termesztők számára izgalmas alternatívát jelenthetnek.
A bio termesztésre alkalmas fajták kiválasztása is egyre fontosabb szempont. Ezek a fajták általában magasabb ellenállóképességgel rendelkeznek a betegségekkel és kártevőkkel szemben, így kevesebb vagy semennyi növényvédő szerre nincs szükség a termesztésük során. Az ilyen fajták fejlesztése folyamatos, és egyre több korai változat válik elérhetővé. Az ellenálló fajták használata kulcsfontosságú a fenntartható és környezetbarát burgonyatermesztésben.
A korai burgonya betakarítása és tárolása
A korai burgonya betakarítása izgalmas időszak, hiszen ekkor élvezhetjük a befektetett munka gyümölcsét. Az extra korai fajták esetében ez már június elején, a korai fajtáknál június végétől július közepéig esedékes. A betakarítás idejét elsősorban a gumók mérete és a lombozat állapota jelzi. Amikor a lombozat sárgulni kezd és elhal, az a burgonya érésének jele. Az újburgonyát azonban gyakran még zöld lombozat mellett, zsenge állapotban takarítják be, amikor a gumók elérték a kívánt méretet, és a héjuk még vékony, könnyen dörzsölhető.
A betakarítást óvatosan kell végezni, hogy a gumók ne sérüljenek. Kézzel vagy burgonyakiszedővel egyaránt történhet. A sérült gumók könnyebben romlanak, ezért azokat azonnal fel kell használni. A frissen felszedett újburgonya héja nagyon vékony és sérülékeny, ezért óvatosan kell kezelni.
A korai burgonya tárolása eltér a fővetésű, késői fajtákétól. Mivel az újburgonya héja még vékony és nem teljesen érett, tárolhatósága korlátozott. Ideális esetben hűvös, sötét, jól szellőző helyen, például pincében vagy kamrában tároljuk, de maximum néhány hétig. A legjobb, ha a betakarítás után a lehető leghamarabb felhasználjuk. A zöld fény hatására a burgonya szolanint termelhet, ami mérgező, ezért a tárolás során a sötétség biztosítása elengedhetetlen.
„Az újburgonya varázsa abban rejlik, hogy frissen, a földből szedve élvezhetjük leginkább, megőrizve zsenge ízét és tápanyagtartalmát.”
Gyakori betegségek és kártevők, és a védekezés lehetőségei

A burgonyatermesztés során sajnos számos betegséggel és kártevővel kell számolnunk, még a korai fajtáknál is. A hatékony védekezés kulcsfontosságú a jó minőségű és bőséges termés eléréséhez.
A leggyakoribb kártevők közé tartozik a burgonyabogár (Leptinotarsa decemlineata) és a levéltetvek. A burgonyabogár lárvái és imágói is komoly károkat okozhatnak a lombozat rágásával. Ellenük védekezhetünk kézi gyűjtéssel, biológiai készítményekkel (pl. Bacillus thuringiensis) vagy engedélyezett inszekticidekkel. A levéltetvek nemcsak a növény nedveit szívogatják, hanem vírusokat is terjeszthetnek, amelyek súlyos termésveszteséget okozhatnak. Ellenük kontakt vagy felszívódó inszekticidekkel, vagy természetes ellenségeik (pl. katicabogarak) betelepítésével védekezhetünk.
A legpusztítóbb betegségek közé tartozik a burgonyavész vagy fitoftóra (Phytophthora infestans), amely gyorsan elpusztíthatja a lombozatot és a gumókat is. Ellene rezisztens fajták választásával, megfelelő vetésforgóval és szükség esetén gombaölő szerekkel védekezhetünk. A rizoktónia (Rhizoctonia solani) a csírázó burgonyát és a fiatal növényeket támadja meg, csökkentve a kelést és a hozamot. Ellene a vetőgumók csávázása és a megfelelő talajelőkészítés a leghatékonyabb. A burgonyavírusok szintén jelentős károkat okozhatnak, torzulásokat, sárgulást és terméskiesést okozva. Ellenük a vírusmentes vetőburgonya használata és a levéltetvek elleni védekezés a legfontosabb.
A megelőző intézkedések mindig hatékonyabbak, mint a gyógyítás. Ide tartozik a rezisztens fajták választása, a vetésforgó betartása, a talaj megfelelő tápanyagellátása és a növények optimális vízellátásának biztosítása. A jó levegőzöttség és a gyommentes környezet szintén hozzájárul a betegségek megelőzéséhez.
A korai burgonya kulináris felhasználása: Receptek és tippek
Az újburgonya a tavaszi konyha egyik fénypontja, amely egyszerű, de mégis ízletes ételeket kínál. Zsenge héja miatt nem szükséges hámozni, ami megőrzi a héj alatti értékes tápanyagokat és karakteres ízét.
A klasszikus újburgonya petrezselyemmel az egyik legkedveltebb elkészítési mód. Ehhez a frissen szedett, alaposan megmosott burgonyát egészben vagy félbevágva, sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, majd friss vajon megforgatjuk, bőségesen megszórjuk finomra vágott petrezselyemmel. Kevés frissen őrölt borssal és citromlével még ízletesebbé tehetjük. Ez a köret kiválóan illik sült húsokhoz, halakhoz, vagy akár önmagában is fogyasztható.
Az újburgonya saláták is rendkívül népszerűek. Főzési típustól függően választhatunk szilárd húsú (A típusú) fajtákat, amelyek megtartják alakjukat, például az Annabelle-t. Készíthetünk belőle majonézes burgonyasalátát, friss zöldségekkel, hagymával és kapribogyóval. De kiválóan illik könnyed, ecetes-olajos öntettel is, friss fűszernövényekkel, mint a kapor, metélőhagyma vagy snidling.
A főzelékekbe is remekül beilleszthető az újburgonya, például zöldborsóval, spenóttal vagy sárgarépával. A zsenge burgonya gyorsan megfő, és kellemesen krémes textúrát ad az ételnek. Sült burgonyaként is megállja a helyét: vékony szeletekre vágva, fűszerezve, sütőben ropogósra sütve isteni csemege.
„Az újburgonya nem igényel bonyolult elkészítési módot. Frissességével és zsenge ízével önmagában is képes elvarázsolni az ízlelőbimbókat.”
Fenntartható termesztési gyakorlatok a korai burgonyánál
A fenntartható burgonyatermesztés egyre nagyobb hangsúlyt kap, hiszen célja a környezetvédelem, a talaj termékenységének megőrzése és az egészséges élelmiszerek előállítása. A korai burgonya esetében is alkalmazhatunk számos ökológiai módszert.
A vetésforgó az egyik legfontosabb fenntartható gyakorlat. A burgonyafélék után legalább 3-4 évig ne ültessünk burgonyát vagy más burgonyafélét ugyanarra a területre. Ez segít megelőzni a talajuntságot, csökkenti a talajban élő kártevők és kórokozók számát. A vetésforgóba beilleszthetünk zöldtrágyanövényeket (pl. mustár, facélia, herefélék), amelyek javítják a talaj szerkezetét és tápanyagtartalmát.
A talajmegújítás szerves anyagok (komposzt, érett trágya) rendszeres beforgatásával valósítható meg. Ez növeli a talaj humusztartalmát, javítja a vízháztartását és a mikrobiológiai aktivitását, ami elengedhetetlen az egészséges növények fejlődéséhez. A víztakarékosság is kiemelt fontosságú. Csepegtető öntözés alkalmazásával minimalizálható a vízpazarlás, és a víz közvetlenül a növény gyökérzónájába jut. A talaj takarása mulccsal (szalma, fűnyesedék) segít megőrizni a talaj nedvességtartalmát, csökkenti a gyomosodást és mérsékli a talajhőmérséklet ingadozását.
A biológiai növényvédelem előtérbe helyezése szintén része a fenntartható gyakorlatoknak. Ez magában foglalja a rezisztens fajták választását, a természetes ellenségek (pl. katicabogarak, fürkészdarazsak) betelepítését, valamint a biológiai készítmények (pl. neem olaj, csalánlé) használatát. Ezek a módszerek csökkentik a kémiai növényvédő szerek használatát, óvják a környezetet és az emberi egészséget.
A klímaváltozás hatása a korai burgonya termesztésére
A klímaváltozás egyre inkább érezteti hatását a mezőgazdaságban, és a korai burgonya termesztése sem kivétel. A változó időjárási minták, mint például a korábbi tavaszi felmelegedés, a kiszámíthatatlan fagyok, a tartós szárazságok és a hirtelen, intenzív esőzések új kihívások elé állítják a termesztőket.
A korábbi tavaszi felmelegedés miatt a burgonya ültetése előbb esedékes lehet, ami megnöveli a késő tavaszi fagyok kockázatát. Egy hirtelen fagy súlyos károkat okozhat a már kikelt, zsenge növényekben. Ezzel szemben a tartós tavaszi szárazságok a gumóképződés idején negatívan befolyásolhatják a hozamot és a minőséget. A hirtelen, intenzív esőzések pedig elmoshatják a talajt, károsíthatják a növényeket, és elősegíthetik a gombás betegségek terjedését.
Az alkalmazkodási stratégiák kidolgozása elengedhetetlen. Ide tartozik a szárazságtűrő fajták választása, amelyek jobban viselik a vízhiányt. Az öntözési rendszerek fejlesztése és hatékonyabbá tétele (pl. csepegtető öntözés) segít a vízellátás biztosításában. A talaj szervesanyag-tartalmának növelése javítja a talaj víztartó képességét, így ellenállóbbá teszi a szárazsággal szemben. A takarónövények és a mulcsozás szintén segíthet a talaj nedvességtartalmának megőrzésében és a hőmérséklet ingadozásának mérséklésében.
A kutatások is folyamatosak az új, klímatűrő burgonyafajták nemesítésére, amelyek jobban alkalmazkodnak a szélsőséges időjárási viszonyokhoz. A termesztőknek rugalmasnak kell lenniük, és folyamatosan figyelemmel kell kísérniük az időjárás-előrejelzéseket, hogy időben reagálhassanak a változásokra, például a fagyvédelem (fóliázás, takarás) vagy az öntözés intenzitásának módosításával.