Datolya paradicsom mag: hol kapható ez a népszerű és édes fajta?

Éléstár.hu By Éléstár.hu 21 Min Read

A datolya paradicsom, ez a kis méretű, ovális, kivételesen édes és zamatos paradicsomfajta az utóbbi években hihetetlen népszerűségre tett szert mind a hobbi kertészek, mind a gasztronómia kedvelői körében. Nem véletlen, hiszen intenzív íze, hosszan tartó frissessége és sokoldalú felhasználhatósága miatt igazi kincsnek számít a konyhában. Sokan keresik a piacon, zöldségesnél, de az igazi élményt az otthon termesztett, napon érlelt gyümölcsök nyújtják. Ennek a cikknek a célja, hogy részletesen bemutassa, hol és hogyan juthatunk hozzá a datolya paradicsom magjához, hogyan nevelhetjük sikeresen, és milyen titkok rejlenek e különleges fajta gondozásában.

A datolya paradicsom, vagy ahogy gyakran nevezik, a datolya alakú koktélparadicsom, egyre inkább felváltja a hagyományos cseresznyeparadicsomot a kertekben és az étkezőasztalokon. Alakja valóban egy datolyára emlékeztet, íze pedig általában sokkal koncentráltabb és édesebb, mint nagyobb rokonaié. Ez a tulajdonsága teszi ideálissá salátákhoz, előételekhez, de akár nassoláshoz is. A fajta népszerűségének egyik oka, hogy a gyerekek is szívesen fogyasztják, köszönhetően vonzó megjelenésének és cukortartalmának. A termesztés iránti érdeklődés is folyamatosan növekszik, hiszen a frissen szedett, saját nevelésű paradicsom íze összehasonlíthatatlanul jobb, mint a boltié.

Miért éppen a datolya paradicsom? A fajta különleges vonásai

A datolya paradicsom számos egyedi tulajdonsággal rendelkezik, amelyek megkülönböztetik más paradicsomfajtáktól. Először is, az alakja. A jellegzetes, hosszúkás, ovális forma nemcsak esztétikailag vonzó, hanem praktikus is. Kevesebb a magja, mint a kerek fajtáknak, és húsa sűrűbb, ami kiválóan alkalmassá teszi aszalásra, szárításra, vagy sűrű szószok készítésére is. A héja általában vékony, de mégis ellenálló, ami hozzájárul a jó eltarthatóságához.

Az ízprofilja egy másik kiemelkedő jellemző. A datolya paradicsom rendkívül édes, magas cukortartalommal rendelkezik, amit kiegyensúlyoz egy kellemes, enyhe savasság. Ez a harmónia teszi annyira addiktívvá. A napfényes, meleg éghajlaton termesztett példányok íze még intenzívebbé válik, így a magyarországi nyarak ideálisak a termesztéséhez. A fajták között is vannak különbségek, egyesek édesebbek, mások savasabbak, de általában mindegyik a prémium ízélményt nyújtja.

A datolya paradicsom táplálkozási szempontból is értékes. Magas likopin tartalmáról ismert, amely egy erős antioxidáns, és számos egészségügyi előnnyel járhat, beleértve a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentését, valamint bizonyos rákos megbetegedések megelőzését. Emellett jó forrása a C-vitaminnak, K-vitaminnak, káliumnak és más fontos vitaminoknak és ásványi anyagoknak. A kis méret miatt könnyű beépíteni az étrendbe, akár önmagában, akár ételek alkotóelemeként.

„A datolya paradicsom nem csupán egy zöldség, hanem egy élmény. A kertből frissen szedve, még melegen a naptól, az íze felülmúlhatatlan.”

Hol kapható datolya paradicsom mag? A beszerzési források feltérképezése

Amikor valaki elhatározza, hogy saját datolya paradicsomot termeszt, az első és legfontosabb lépés a megfelelő minőségű vetőmag beszerzése. Szerencsére ma már számos forrásból juthatunk hozzá ehhez a népszerű fajtához, legyen szó online vásárlásról vagy hagyományos bolti beszerzésről.

Online vetőmagboltok és webáruházak

Az internet korában az online vetőmagboltok jelentik a legkényelmesebb és gyakran a legszélesebb választékot kínáló lehetőséget. Számos magyar és nemzetközi webáruház specializálódott a minőségi vetőmagok értékesítésére, és szinte mindegyik kínál datolya paradicsom magot. Érdemes több oldalt is átböngészni, összehasonlítani az árakat, a fajtákat és a szállítási feltételeket. Különösen figyeljünk oda a fajtaleírásokra, hogy valóban azt a típusú datolya paradicsomot válasszuk, amelyik a leginkább megfelel az elvárásainknak (pl. koraiság, betegség-ellenállóság, növekedési habitus).

Az online vásárlás előnye, hogy gyakran találunk olyan ritkább, különlegesebb fajtákat is, amelyek a hagyományos boltok polcain nem kaphatók. Emellett sok online bolt részletes termesztési útmutatókat és vásárlói véleményeket is közöl, amelyek nagy segítséget nyújthatnak a kezdő kertészeknek. Keressünk olyan weboldalakat, amelyek megbízható forrásból származó, ellenőrzött minőségű vetőmagokat kínálnak, lehetőleg magyar nyelvű leírásokkal és ügyfélszolgálattal.

Kertészeti áruházak és szakboltok

A hagyományos kertészeti áruházak és szakboltok továbbra is népszerűek, különösen azok körében, akik szeretik személyesen megtekinteni a termékeket, és tanácsot kérni az eladóktól. Ezeken a helyeken általában széles választékban kaphatók paradicsom vetőmagok, és a datolya paradicsom is szinte mindenhol megtalálható. A fizikai boltok előnye, hogy azonnal hozzájuthatunk a magokhoz, és szakértő segítséget kaphatunk a választáshoz és a termesztéshez. Érdemes felkeresni a nagyobb barkácsáruházak kertészeti részlegeit, illetve a kifejezetten vetőmagokra és palántákra specializálódott üzleteket.

Mezőgazdasági boltok és gazdaboltok

A kisebb, helyi mezőgazdasági boltok és gazdaboltok is jó forrást jelenthetnek, különösen vidéken. Ezek a boltok gyakran a helyi igényekre fókuszálnak, és olyan fajtákat kínálnak, amelyek jól alkalmazkodnak a helyi éghajlati és talajviszonyokhoz. Lehet, hogy a választék nem olyan széles, mint egy online áruházban, de az itt kapható magok gyakran helyi termelőktől származnak, és jól bevált, megbízható fajták. Érdemes megkérdezni az eladókat a helyi tapasztalatokról, hiszen ők a legjobban ismerik a környékbeli termesztési sajátosságokat.

Bio és ökoboltok, öko-gazdaságok

Azok számára, akik bio datolya paradicsomot szeretnének termeszteni, a bio és ökoboltok, valamint az öko-gazdaságok jelentik a legjobb választást. Ezek a helyek garantáltan vegyszermentes, ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó vetőmagokat kínálnak. Bár az áruk általában magasabb lehet, a befektetés megtérül a környezetbarát és egészséges termés formájában. Sok öko-gazdaság saját webshopot is üzemeltet, így online is hozzáférhetünk termékeikhez.

Magcsere, kertészeti csoportok és közösségek

Egyre népszerűbbek a magcsere események és a kertészeti témájú online csoportok, fórumok. Ezeken a platformokon a hobbi kertészek kicserélhetik egymással a felesleges magjaikat, tapasztalataikat. Ez egy kiváló lehetőség, hogy ritkább, különlegesebb datolya paradicsom fajtákhoz jussunk hozzá, és egyben közösséget építsünk. Fontos azonban, hogy megbizonyosodjunk a magok eredetéről és minőségéről, mielőtt elültetjük őket, hiszen a házilag gyűjtött magok hordozhatnak betegségeket, vagy nem feltétlenül hozzák az anyanövény tulajdonságait, különösen, ha hibrid fajtáról van szó.

Milyen datolya paradicsom fajtát válasszunk?

A datolya paradicsom kategórián belül is számtalan fajta létezik, amelyek eltérhetnek színben, méretben, ízben, koraiságban és betegség-ellenállóságban. A választás során érdemes figyelembe venni az alábbi szempontokat:

  • Szín: A legtöbb datolya paradicsom piros, de léteznek sárga, narancssárga, sőt akár fekete vagy csíkos változatok is. Ezek nemcsak az étel esztétikai értékét növelik, hanem ízükben is eltérőek lehetnek.
  • Koraiság: Vannak korai, közép- és kései érésű fajták. A korai fajták hamarabb hoznak termést, míg a késeiek tovább szüretelhetők. Vegyesen ültetve folyamatos termésmennyiség biztosítható.
  • Növekedési habitus: Léteznek determinált (bokros, önállóan növekvő, egyszerre érő) és indeterminált (folytonos növekedésű, folyamatosan termő, támrendszert igénylő) fajták. A datolya paradicsomok többsége indeterminált, ami azt jelenti, hogy folyamatosan nő és terem, ezért támrendszert igényel.
  • Betegség-ellenállóság: Egyes fajták ellenállóbbak bizonyos betegségekkel és kártevőkkel szemben, ami különösen fontos lehet a biogazdálkodásban.
  • Íz és felhasználás: Gondoljuk át, mire szeretnénk használni a paradicsomot. Salátához, szószhoz, aszaláshoz más-más ízprofil és textúra lehet ideális.

Néhány népszerű datolya paradicsom fajta, amelyekkel gyakran találkozhatunk a vetőmagboltokban:

  • ‘Sakura’: Nagyon édes, korai, bőségesen termő, betegség-ellenálló hibrid.
  • ‘Shiren’: Hosszúkás, élénkpiros, ropogós húsú, kiváló ízű fajta.
  • ‘Sugar Plum’: Nevéhez híven rendkívül édes, szilva alakú, vékony héjú.
  • ‘Yellow Submarine’: Sárga színű, enyhén savanykás, de mégis édes ízű.

Hibrid (F1) vagy nyílt beporzású fajták?

A vetőmag vásárlásakor gyakran találkozunk az „F1 hibrid” és „nyílt beporzású” jelölésekkel. Fontos megérteni a különbséget:

Jellemző F1 Hibrid Vetőmag Nyílt Beporzású Vetőmag
Eredet Két különböző, stabil szülővonal keresztezéséből származik. A természetes beporzás útján szaporodik, tulajdonságai generációkon át stabilak maradnak.
Tulajdonságok Egységesebb, erőteljesebb növekedés, gyakran jobb betegség-ellenállóság és terméshozam. Változatosabb lehet, alkalmazkodik a helyi viszonyokhoz, de tulajdonságai kiszámíthatóak.
Magfogás A következő generáció (F2) nem örökli az F1 tulajdonságait, így a magfogás nem ajánlott. A magok elültetve az anyanövényhez hasonló növényeket hoznak, így a magfogás lehetséges.
Ár Általában drágább. Általában olcsóbb.
Előnyök Kiszámítható teljesítmény, magasabb terméshozam, jobb ellenállóság. Lehetőség a magfogásra, hozzájárul a biodiverzitáshoz, alkalmazkodóbb.

Hobbi kertészek számára mindkét típusnak megvannak az előnyei. Ha a megbízható terméshozam és a betegség-ellenállóság a legfontosabb, válasszuk az F1 hibrideket. Ha szeretnénk saját magot fogni, és hozzájárulni a fajták megőrzéséhez, akkor a nyílt beporzású fajták az ideálisak.

A datolya paradicsom sikeres termesztésének alapjai

A datolya paradicsom tápanyagban gazdag, napos helyet igényel.
A datolya paradicsom napos, meleg helyet és tápanyagban gazdag talajt igényel a bőséges terméshez.

A datolya paradicsom termesztése nem sokban tér el más paradicsomfajtákétól, de néhány specifikus részletre érdemes odafigyelni, hogy a lehető legbőségesebb és legfinomabb termést takaríthassuk be.

Vetés és palántanevelés

A datolya paradicsom magjait általában február végén, március elején érdemes elvetni beltérben, hogy a palánták megerősödhessenek, mire kiültethetők lesznek a szabadba a fagyveszély elmúltával (általában május közepén, a fagyosszentek után). Használjunk jó minőségű, tápanyagban gazdag vetőmagföldet, és vessük a magokat körülbelül 0,5-1 cm mélyre. A csírázáshoz 20-25°C hőmérsékletre van szükség, és a talajnak folyamatosan nedvesnek kell lennie, de nem szabad túlöntözni.

Amint a palánták kibújnak, biztosítsunk nekik elegendő fényt. Ha nincs elég természetes fény, érdemes növénynevelő lámpát használni, hogy a palánták ne nyúljanak meg. Amikor megjelenik az első valódi levélpár, átültethetjük őket nagyobb cserepekbe (ún. pikírozás), hogy gyökérzetük megfelelően fejlődhessen. Ekkor már tápanyagban gazdagabb virágföldet használhatunk.

Kiültetés és helyválasztás

A datolya paradicsom melegigényes növény, ezért a kiültetés előtt várjuk meg, amíg a talaj hőmérséklete tartósan 15°C fölé emelkedik, és a fagyveszély elmúlik. Válasszunk napos, védett helyet a kertben. A paradicsomnak naponta legalább 6-8 óra közvetlen napfényre van szüksége a bőséges terméshez. A talaj legyen laza, jó vízelvezetésű és tápanyagban gazdag. Ültetés előtt érdemes komposzttal vagy érett trágyával dúsítani a talajt.

Az ültetési távolság is fontos: hagyjunk elegendő helyet a növények között, általában 60-80 cm-t, hogy jól szellőzhessenek, és a gyökerek is elegendő tápanyaghoz jussanak. Mivel a datolya paradicsomok többsége indeterminált, támrendszerre lesz szükségük. Ültetéskor azonnal helyezzünk melléjük karót, spirál alakú támrudat vagy építsünk ki drótkeretet, hogy a növekedés során erre támaszkodhassanak.

Öntözés és tápanyag-utánpótlás

A datolya paradicsom vízigényes növény, különösen a terméskötés és az érés időszakában. Fontos a rendszeres és bőséges öntözés, de kerüljük a túlöntözést, ami gyökérrothadáshoz vezethet. Inkább ritkábban, de alaposan öntözzünk, hogy a víz mélyen behatoljon a talajba, és a gyökerek is lefelé fejlődjenek. A reggeli órák a legideálisabbak az öntözésre, és próbáljuk meg elkerülni a levelek nedvesítését, hogy megelőzzük a gombás betegségeket.

A paradicsom nagy tápanyagigényű, ezért a talaj előkészítése mellett rendszeres tápanyag-utánpótlásra is szüksége van. Az első virágok megjelenésekor kezdjük el a tápoldatozást. Használhatunk paradicsomra kifejlesztett komplex műtrágyát, amely megfelelő arányban tartalmaz nitrogént, foszfort és káliumot, valamint mikroelemeket. A bio termesztés hívei választhatnak organikus trágyákat, mint például a csalánlé, a komposzttea vagy a fermentált trágya. Fontos a túltrágyázás elkerülése, különösen a nitrogén esetében, mert az túlzott levélfejlődéshez vezethet a termés rovására.

Metszés és kacsolás

Az indeterminált datolya paradicsom fajták esetében a metszés és a kacsolás elengedhetetlen a bőséges termés és a növény egészségének megőrzéséhez. A kacsolás során eltávolítjuk az ún. hónaljhajtásokat, amelyek a főszár és a levelek hónaljából nőnek ki. Ezek a hajtások elvonják az energiát a termésfejlődéstől, és sűrűbbé teszik a növényt, ami a levegőtlenség miatt elősegítheti a betegségek kialakulását. A kacsokat rendszeresen, még fiatalon távolítsuk el, amikor könnyen letörhetők. A metszés során eltávolíthatjuk az alsó, sárguló, beteg leveleket is, hogy javítsuk a növény szellőzését és csökkentsük a betegségek kockázatát.

A főszár visszacsípése (vagy tetejezés) a tenyészidőszak végén, augusztus közepétől, szintén ajánlott, hogy a növény ne újabb virágok fejlesztésére fordítsa energiáját, hanem a már meglévő termések beérlelésére koncentráljon. Ez különösen fontos a kései paradicsomok esetében, hogy még a hideg beállta előtt beérjenek.

„A megfelelő gondozás, a napfény és a szeretet az, ami a legfinomabb datolya paradicsomot teremti. A mag elültetésétől a betakarításig minden lépés számít.”

Gyakori problémák és megoldások a datolya paradicsom termesztése során

Még a leggondosabb kertészek is szembesülhetnek kihívásokkal a datolya paradicsom termesztése során. Ismerjük meg a leggyakoribb problémákat és azok kezelési módjait.

Betegségek

  • Paradicsomvész (Phytophthora infestans): Ez a gombás betegség gyorsan terjed, különösen párás, meleg időben. Barna foltok jelennek meg a leveleken, szárakon és a terméseken. Megelőzése érdekében válasszunk ellenálló fajtákat, biztosítsuk a jó szellőzést, és kerüljük a levelek nedvesítését öntözéskor. Kezelése gombaölő szerekkel történhet, de a megelőzés a kulcs.
  • Szeptóriás levélfoltosság: Kisebb, kerek, barna foltok jelennek meg a leveleken, sötét peremmel. Az alsó leveleken kezdődik és felfelé terjed. A fertőzött leveleket távolítsuk el, és permetezzünk réztartalmú készítményekkel.
  • Fuzáriumos és verticilliumos hervadás: Ezek a talajból fertőző gombás betegségek a növény edénynyalábjait támadják meg, ami sárguláshoz és hervadáshoz vezet. Nincs hatékony gyógymód, ezért a megelőzés fontos: válasszunk rezisztens fajtákat, és tartsuk be a vetésforgót.

Kártevők

  • Levéltetvek: Kisebb rovarok, amelyek a fiatal hajtásokon és leveleken szívogatnak, deformálva azokat. Kezelhetők rovarölő szappanoldattal, neem olajjal vagy ragadozó rovarok (pl. katicabogarak) betelepítésével.
  • Paradicsom moly (Tuta absoluta): A lárvák a levelekben aknákat rágnak, és a termésben is károsítanak. Nehéz ellene védekezni, feromoncsapdák és biológiai védekezés jöhet szóba.
  • Hernyók (pl. bagolylepke hernyója): Rágják a leveleket és a terméseket. Kézzel szedhetők, vagy Bacillus thuringiensis alapú biológiai készítményekkel permetezhetők.

Élettani rendellenességek

  • Peronoszpóra (virágvégi rothadás): A termés csúcsán barna, besüppedt foltok jelennek meg. Ezt nem gomba okozza, hanem kalciumhiány, ami általában a rendszertelen öntözés vagy a talaj pH-jának ingadozása miatt alakul ki. Rendszeres öntözéssel és megfelelő kalcium-utánpótlással megelőzhető.
  • Repedezett termések: Gyakran előfordul a hirtelen, nagy mennyiségű eső vagy öntözés után, amikor a termés gyorsan vizet vesz fel, és a héja nem tud elég gyorsan tágulni. Egyenletes öntözéssel minimalizálható.
  • Sárguló levelek: A nitrogénhiánytól a magnéziumhiányig sok oka lehet. A levél erei közötti sárgulás magnéziumhiányra utalhat, amit keserűsó oldattal orvosolhatunk.

A megelőzés és a korai felismerés kulcsfontosságú. Rendszeresen ellenőrizzük a növényeket, és azonnal cselekedjünk, ha bármilyen problémát észlelünk.

A datolya paradicsom betakarítása és felhasználása

A datolya paradicsom akkor érett, amikor teljesen átszíneződik, és enyhe nyomásra puha tapintású. Óvatosan csípjük le a szárról, a kocsánnyal együtt, hogy tovább friss maradjon. A betakarítás általában júliustól egészen az első fagyokig tart, folyamatosan, ahogy a termések érnek.

Felhasználása rendkívül sokoldalú:

  • Frissen: Salátákba, szendvicsekbe, előételekhez, vagy egyszerűen nassolnivalóként. Az édes íz kiválóan harmonizál a sós ételekkel.
  • Főzve, sütve: Szószokhoz, levesekhez, ragukhoz. A datolya paradicsom sűrű húsa miatt kiváló alapanyaga a sűrű, ízletes paradicsomszószoknak. Sült zöldségekkel, tésztával is remek.
  • Aszalva: Vékony szeletekre vágva vagy egészben, aszalógépben vagy napon szárítva hosszan eltartható, és intenzív ízkoncentrátumot kapunk. Olívaolajban eltárolva igazi csemege.
  • Konzervek: Befőttként, passzírozva, vagy egészben eltéve télire.
  • Lekvár, chutney: Bár szokatlan, de az édes datolya paradicsom pikáns lekvárok vagy chutney-k alapja is lehet.

A datolya paradicsom frissen, szobahőmérsékleten tárolva őrzi meg a legjobban az ízét. Hűtőben tárolva veszíthet aromájából és textúrájából, de ha hosszabb ideig szeretnénk eltartani, akkor a hűtő a jobb választás. Fagyasztani is lehet egészben vagy darabolva, így télen is élvezhetjük a nyár ízeit.

Ökológiai szempontok és a biokertészet szerepe

A datolya paradicsom termesztése során, mint bármely más növény esetében, érdemes figyelembe venni az ökológiai szempontokat és lehetőség szerint a biokertészeti elveket alkalmazni. Ez nemcsak a környezetünk, hanem a saját egészségünk szempontjából is előnyös.

A bio datolya paradicsom magok választásával már az első lépést megtesszük egy fenntarthatóbb termesztési folyamat felé. Ezek a magok olyan növényekről származnak, amelyeket vegyszerek nélkül, természetes módon gondoztak. A talaj egészségének megőrzése kulcsfontosságú. A komposzt, az érett trágya és a zöldtrágyázás alkalmazása javítja a talaj szerkezetét, növeli a tápanyagtartalmát és elősegíti a hasznos mikroorganizmusok tevékenységét. Ezek a természetes anyagok elengedhetetlenek a növények egészséges fejlődéséhez és a betegségekkel szembeni ellenálló képességükhöz.

A kártevők és betegségek elleni védekezésben is előnyben részesítsük a biológiai és mechanikai módszereket. Használjunk rovarhálókat, feromoncsapdákat, ültessünk társnövényeket (pl. körömvirág, bazsalikom), amelyek távol tartják a kártevőket, vagy vonzzák a hasznos rovarokat. A kézi gyomlálás, a fertőzött részek eltávolítása, és a megelőző intézkedések (pl. megfelelő távolság, szellőzés) mind hozzájárulnak egy egészséges ökoszisztéma kialakításához a kertben.

A biokertészet nemcsak a vegyszerek elkerülését jelenti, hanem egyfajta szemléletmódot is, amely a természetes körforgásra, a biodiverzitás megőrzésére és a fenntartható gazdálkodásra törekszik. A saját termesztésű datolya paradicsom, amely vegyszermentesen és környezettudatosan nőtt, nemcsak finomabb, hanem sokkal értékesebb is számunkra.

A datolya paradicsom jövője és a fajtaválaszték bővülése

A datolya paradicsom fajtaválasztéka folyamatosan bővül Magyarországon.
A datolya paradicsom új fajtái ellenállóbbak a betegségekre, így egyre népszerűbbek a kertészek körében.

A datolya paradicsom népszerűsége várhatóan tovább növekszik a jövőben. A nemesítők folyamatosan dolgoznak új, még ellenállóbb, ízletesebb és változatosabb fajták kifejlesztésén. A fogyasztói igények is változnak: egyre többen keresik a különleges ízű, egészséges és könnyen termeszthető paradicsomokat. Ez a trend a datolya paradicsom iránti keresletet is tovább fogja erősíteni.

A fajtaválaszték bővülésével egyre több színben, méretben és ízben eltérő datolya paradicsom mag lesz elérhető a piacon. Ez lehetőséget ad a kertészeknek, hogy kísérletezzenek, és megtalálják a számukra legideálisabb fajtákat, amelyek a legjobban illeszkednek a helyi viszonyokhoz és az egyéni ízléshez. A genetikai kutatásoknak köszönhetően várhatóan megjelennek majd olyan fajták is, amelyek még jobban ellenállnak a betegségeknek, vagy jobban tűrik a szélsőséges időjárási körülményeket, mint például a szárazságot vagy a hőséget.

Az urbanizáció és a kiskertek, balkonok népszerűségének növekedésével a kompakt növekedésű, konténerben is termeszthető datolya paradicsom fajták is egyre nagyobb hangsúlyt kapnak. Ezek a fajták ideálisak városi környezetben élők számára, akik korlátozott hellyel rendelkeznek, de mégis szeretnék élvezni a friss, saját termesztésű paradicsom ízét.

A datolya paradicsom magjának beszerzése ma már nem jelent kihívást, a széles választék és a könnyű hozzáférhetőség révén bárki belevághat a termesztésébe. Legyen szó tapasztalt kertészről vagy kezdőről, a megfelelő fajta kiválasztásával és a gondos ápolással garantált a siker, és a nyár végén bőségesen élvezhetjük a kertünkben nevelt, napérlelte, édes terméseket.

Megosztás
Leave a comment

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük