#Gazdaság

Nepperek a városi piacokon

Ez év elejétől a hatóságok bevonhatják azt az őstermelői igazolványt, amelynek tulajdonosa gazdálkodási lehetőségeinél bizonyítottan több terményt értékesít. Az adóhatóság és az élelmiszerlánc-biztonsági hivatal úgy tapasztalja, ezen a téren jelentősek a visszaélések. Jelenleg 340 ezerre tehető az őstermelői igazolvánnyal rendelkező magánszemélyek száma.

Nem titok előttünk sem, hogy gyakoriak a visszaélések az őstermelői igazolványokkal, ez ellen elsősorban a szigorú és gyakori ellenőrzésekkel lehetne fellépni – mondta a Magyar Nemzet megkeresésére a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) stratégiai és szolgáltatásfejlesztési igazgatója. Pesti Csaba jelezte, az igazolványt gyakorlatilag minden kérelmezőnek kiadják, mivel a megszerzéshez előírt feltételeknek igen könnyű megfelelni. (Az idén a falugazdász-hálózat átvételével együtt a kamarához került az igazolványok kiadásának feladata is.) Az őstermelői státussal a szakember szerint leggyakrabban úgy élnek vissza, hogy a nagybani piacon felvásárolt – esetenként külföldi – terményeket sajátjukként árulják a piacokon, valamint az utak szélén felállított standokon.

Mindeközben ezek a személyek minimális mennyiségben termelnek. Emiatt szerinte az előzetes ellenőrzés kiterjesztése nem lehet eredményes, hiszen egyszerű bizonyítani pár haszonállat tartását vagy kisebb terület művelését. Pesti Csaba úgy látja, hogy a visszaéléseket inkább folyamatukban kell leleplezni, mégpedig nagyon gyakori razziákkal.

Őstermelői igazolványt minden tizenhatodik évét betöltő magyar állampolgár kiválthat. E gazdálkodói kör nagyon kedvezményes adózási lehetőségekkel élhet, ha a bevételük nem haladja meg az évi nyolcmillió forintot. Ebbe nem kell beleszámítani a támogatásokat, ráadásul levonhatók a költségek.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a lapnak arról számolt be, hogy tapasztalataik szerint a piacokon jelen lévő csalók, illetve az engedélyekkel rendelkező egyes kereskedők már a nap elején – jellemzően bizonylat nélkül – felvásárolják az őstermelők áruit, majd saját terményükként kínálják eladásra.

Leave a comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük