A kertészkedés szerelmesei számára a paradicsom termesztése az egyik legörömtelibb elfoglaltság, ám a megfelelő fajta kiválasztása kulcsfontosságú a sikerhez. Különösen igaz ez akkor, ha valaki korlátozott hellyel rendelkezik, vagy gyors, megbízható termésre vágyik. Ebben a kontextusban kerülnek előtérbe a determinált paradicsom fajták, amelyek kompakt növekedésükkel, gyors érésükkel és bőséges termésükkel hódítanak. Ezek a fajták ideális választást jelentenek a kiskertek, erkélyek, teraszok tulajdonosai, valamint azok számára, akik a szezon elején már friss paradicsomot szeretnének fogyasztani. A determinált paradicsomok egyedi növekedési habitusuknak köszönhetően kevesebb odafigyelést igényelnek a metszés terén, miközben mégis gazdag termést hoznak.
A paradicsomok világában két alapvető növekedési típus létezik: a determinált és az indeterminált. Az utóbbiak folyamatosan növekednek és teremnek egészen a fagyokig, míg a determinált fajták meghatározott méretet érnek el, majd egy viszonylag rövid időn belül beérlelik terméseik nagy részét. Ez a jellegzetesség teszi őket különösen vonzóvá, hiszen a termés egyszerre, vagy nagyon rövid időn belül betakarítható, ami ideális befőzéshez, szószok készítéséhez vagy nagyobb mennyiségű friss fogyasztáshoz. A determinált fajták népszerűsége folyamatosan növekszik, ahogy egyre többen ismerik fel előnyeiket a modern, helytakarékos kertészkedésben.
Mi is az a determinált paradicsom, és miben különbözik?
A determinált paradicsom, amelyet gyakran bokorparadicsomnak is neveznek, egy olyan növekedési típust takar, amely genetikailag kódolt módon egy bizonyos magasság elérése után leáll a növekedésben. Ezt a leállást a hajtáscsúcsok virágfürtökben való végződése okozza, szemben az indeterminált fajtákkal, amelyek hajtáscsúcsai továbbra is vegetatív növekedést mutatnak. Ez a különbség alapvetően befolyásolja a növény gondozását, a termés ütemezését és a helyigényét is. A determinált fajták általában 90-150 cm magasra nőnek, sűrű, bokros habitussal rendelkeznek, ami stabilabbá teszi őket, és sok esetben még támrendszer nélkül is megállják a helyüket, különösen a kisebb termésű fajták.
Az indeterminált paradicsomok ezzel szemben folyamatosan növekednek, akár 2-3 méteresre is megnőhetnek egy szezon alatt, és folyamatosan hoznak új virágokat és terméseket egészen az őszi fagyokig. Ez a „folyamatos” jelleg azt jelenti, hogy a termés eloszlik a szezon során, és a betakarítás is fokozatosan történik. Ezzel szemben a determinált fajták termése koncentráltabban, egy rövidebb időszak alatt érik be. Ez a „termésrobbanás” rendkívül előnyös azoknak, akik egyszerre szeretnének nagyobb mennyiségű paradicsomot feldolgozni, például befőzni, szószt készíteni, vagy aszalni.
A metszés és kacsolás tekintetében is jelentős a különbség. Míg az indeterminált fajtákat rendszeresen kacsolni és metszeni kell az optimális termés és a növény egészsége érdekében, addig a determinált paradicsomok esetében ez a beavatkozás minimális, vagy akár teljesen elhagyható. A hajtáscsúcsok lezárása miatt a növény energiáit a már meglévő termések beérlelésére fordítja, nem pedig új hajtások növesztésére. Ez a tulajdonság teszi őket különösen vonzóvá a kezdő kertészek és azok számára, akik kevesebb időt tudnak a növények gondozására fordítani.
„A determinált paradicsomfajták a modern, helytakarékos kertészkedés ideális alanyai, amelyek kompakt méretükkel és gyors termésükkel forradalmasítják a hobbi kertészek paradicsomtermesztési élményét.”
Miért érdemes determinált fajtákat választani? A kompakt méret, gyors érés és bőséges termés előnyei
A determinált paradicsom fajták választása számos előnnyel jár, amelyek vonzóvá teszik őket a legkülönfélébb kertészeti igények kielégítésére. Ezek az előnyök különösen hangsúlyosak a mai, gyakran korlátozott helyű környezetben, ahol a hatékonyság és a gyors eredmények kiemelten fontosak.
Kompakt méret és helytakarékosság
A determinált paradicsomok legnagyobb vonzereje kétségkívül a kompakt növekedési habitusuk. Mivel egy bizonyos magasságot elérve leállnak a növekedésben, sokkal kevesebb helyet foglalnak el, mint indeterminált társaik. Ez a tulajdonság teszi őket tökéletesen alkalmassá konténeres termesztésre, akár erkélyeken, teraszokon vagy kisebb udvarokon is. Nem szükségesek hatalmas ágyások vagy bonyolult, magas támrendszerek, ami jelentősen leegyszerűsíti a termesztést. Egy nagyobb edényben, balkonládában vagy emelt ágyásban is kiválóan fejlődnek, lehetővé téve a városi kertészek számára is a friss, házi paradicsom élvezetét.
A kompakt méret emellett lehetővé teszi a sűrűbb ültetést is, optimalizálva a rendelkezésre álló terület kihasználását. Míg az indeterminált fajták esetében komoly távolságokat kell tartani a növények között a megfelelő légáramlás és növekedés biztosítása érdekében, addig a determinált fajták közelebb is ültethetők egymáshoz, természetesen a túlzott zsúfoltság elkerülése mellett. Ezáltal egy adott területen több növényt tudunk elhelyezni, ami összességében nagyobb termést eredményezhet.
Gyors érés és korai betakarítás
A determinált fajták másik kiemelkedő előnye a gyors érés. Mivel a növény energiáit a korábban beállított virágok és termések beérlelésére koncentrálja, a termés sokkal hamarabb érik be, mint az indeterminált típusoknál. Ez azt jelenti, hogy már a szezon elején, gyakran június végétől, július elejétől élvezhetjük a friss, érett paradicsomokat. Ez a tulajdonság különösen értékes azoknak, akik a lehető leghamarabb szeretnének saját terméshez jutni, vagy olyan éghajlaton élnek, ahol a rövid nyár korlátozza a növekedési szezont.
A koncentrált érési időszak lehetővé teszi a termés „robbanásszerű” betakarítását. Ez ideális választássá teszi őket a feldolgozásra szánt paradicsomok termesztéséhez, mint például szószok, ketchup, paradicsomlé vagy befőttek készítéséhez. Nem kell hetekig várni, amíg elegendő mennyiség gyűlik össze, hanem egyszerre, vagy néhány alkalommal nagyobb mennyiségben szedhetjük le a termést, ami sokkal hatékonyabbá teszi a feldolgozási folyamatokat.
Bőséges és megbízható termés
Bár a determinált fajták kisebb növények, a „kompakt” nem jelenti azt, hogy „kevésbé termő”. Épp ellenkezőleg, a determinált paradicsomok bőséges termést hoznak, amely a növény méretéhez képest rendkívül figyelemre méltó. A genetikai programozás biztosítja, hogy a növény a rendelkezésére álló energiát a terméskötésre és érésre fordítsa, aminek eredményeként gyakran rendkívül produktívak.
A termés megbízhatósága is kiemelkedő. Mivel a termés egy rövid időszak alatt beérik, kisebb az esélye annak, hogy a késő őszi fagyok vagy a szezon végi betegségek kárt tegyenek a termés nagy részében. Ez a kiszámíthatóság különösen fontos lehet a kevésbé tapasztalt kertészek számára, akik biztosra akarnak menni. A determinált fajták gyakran ellenállóbbak is bizonyos betegségekkel szemben, ami tovább növeli a megbízhatóságukat.
Kevesebb metszés és egyszerűbb gondozás
Az egyik legvonzóbb szempont a determinált paradicsomok termesztésében a minimalista gondozási igény. Mivel a növény hajtáscsúcsai virágfürtökben végződnek, a kacsolás (az oldalhajtások eltávolítása) vagy teljesen elhagyható, vagy csak minimális mértékben szükséges. Ez jelentősen csökkenti a gondozásra fordított időt és energiát, ami különösen előnyös a kevésbé gyakorlott kertészek vagy az elfoglalt emberek számára.
A kisebb méret miatt a támrendszer igénye is kevesebb. Sok determinált fajta erős, önálló szárakkal rendelkezik, amelyek képesek megtartani a termés súlyát anélkül, hogy magas karókra vagy bonyolult lugasokra lenne szükség. Előfordulhat, hogy egy egyszerű karó vagy egy kisebb ketrec elegendő a növény stabilitásának biztosításához, különösen akkor, ha a termés súlya lehúzza az ágakat. Ez a rugalmasság tovább egyszerűsíti a termesztést és csökkenti a kezdeti beruházási költségeket.
Összefoglalva, a determinált paradicsomfajták a hatékonyság, a helytakarékosság és a megbízhatóság szinonimái. Ideálisak azok számára, akik gyors eredményeket, bőséges termést és egyszerűbb gondozást szeretnének, függetlenül attól, hogy egy nagy kertben, egy kis ágyásban, vagy egy erkélyen kertészkednek.
A determinált paradicsomfajták sokszínűsége: válassz igényeid szerint!
A determinált paradicsomfajták palettája rendkívül széles, és a „kompakt” jelző ellenére is hatalmas változatosságot kínál méretben, színben, ízben és felhasználási módban. Attól függően, hogy milyen célra szeretnénk termeszteni paradicsomot – friss fogyasztásra, salátába, szószokba, befőzésre vagy aszalásra –, találhatunk ideális determinált fajtát. Nézzünk meg néhány népszerű kategóriát és konkrét példát.
Cherry paradicsom determinált változatai
A cherry paradicsomok apró, édes bogyói rendkívül népszerűek, és szerencsére számos determinált fajta is létezik belőlük. Ezek a fajták tökéletesek snacknek, salátákba vagy gyerekek uzsonnájába. Konténeres termesztésre is kiválóan alkalmasak, és általában rendkívül bőségesen teremnek.
- ‘Tumbling Tom Red’ és ‘Tumbling Tom Yellow’: Ezek a fajták kifejezetten függőkosarakba vagy magasított ágyások szélére lettek nemesítve, ahol „lefelé omló” növekedésükkel rendkívül dekoratívak. Termésük apró, édes, és folyamatosan érlelődik. Nagyon kevés gondozást igényelnek, és rendkívül produktívak.
- ‘Micro Tom’: Valószínűleg a világ legkisebb paradicsomfajtája, mind a növény, mind a termés tekintetében. Akár egy ablakpárkányon is termeszthető, és apró, piros bogyókat hoz. Ideális lakásban, télen is termeszthető, ha megfelelő fénnyel és hőmérséklettel látjuk el.
- ‘Tiny Tim’: Egy másik népszerű, kompakt bokorparadicsom, amely apró, piros, édes cherry paradicsomokat terem. Edényekbe, balkonládákba tökéletes.
Roma típusú determinált fajták (szószparadicsomok)
A roma típusú paradicsomok, más néven szilva- vagy pasztaparadicsomok, húsosak, kevés magot és vizet tartalmaznak, ami ideálissá teszi őket szószok, paszták, befőttek és aszalványok készítéséhez. Sok determinált fajta létezik ebből a típusból, amelyek koncentrált érésükkel megkönnyítik a feldolgozást.
- ‘Roma VF’: Egy klasszikus, megbízható determinált fajta, amely közepes méretű, ovális, húsos piros terméseket hoz. Kiválóan alkalmas befőzésre, szószokba. Betegségellenálló képessége is jó.
- ‘San Marzano Redorta’: Bár létezik indeterminált változata is, vannak determinált San Marzano típusok, amelyek hosszúkás, vastag húsú, kiváló ízű paradicsomokat teremnek, ideálisak olasz jellegű szószokhoz.
- ‘Celebrity’: Egy rendkívül népszerű, nagy hozamú determinált fajta, amely közepes méretű, kerek, húsos terméseket hoz. Sokoldalúan felhasználható: frissen, szeletelve, szószokba. Jó betegségellenálló képességgel rendelkezik.
Közepes és nagy méretű determinált paradicsomok
Ne higgyük, hogy a determinált fajták csak apró terméseket hoznak! Számos olyan fajta létezik, amely közepes vagy akár nagy méretű paradicsomokat terem, ideális szeletelésre, szendvicsekbe vagy salátákba.
- ‘Rutgers’: Egy régi, megbízható fajta, amely nagy, kerek, piros paradicsomokat terem, kiváló ízzel. Friss fogyasztásra és befőzésre egyaránt alkalmas.
- ‘Mountain Fresh’: Egy modern hibrid, amely nagy, kemény húsú, repedésálló terméseket hoz. Kereskedelmi termesztésben is kedvelt, de otthoni kertekbe is ideális. Kiváló íze van, és jól tárolható.
- ‘Bush Beefsteak’: Ahogy a neve is mutatja, ez egy determinált beefsteak típusú paradicsom. Nagy, húsos, lédús terméseket hoz, amelyek ideálisak szeletelésre. Kompakt növekedésű, de erős támasztékot igényel a termés súlya miatt.
- ‘Silvery Fir Tree’: Nem csak a termése, de a levelei is különlegesek, ezüstös, sárgarépaszerű lombozatot fejleszt. Közepes méretű, piros, enyhén bordázott terméseket hoz, amelyek korán érnek.
Különleges színű és formájú determinált fajták
A hagyományos piros paradicsomok mellett egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a különleges színű és formájú fajták, amelyekkel változatosságot vihetünk a kertbe és az étkezésbe.
- ‘Yellow Canary’: Apró, sárga cherry paradicsom, amely rendkívül korán érik, és bőségesen terem kompakt növényen.
- ‘Black Krim Bush’: Egy determinált változata a népszerű ‘Black Krim’ fajtának, sötét, mélyvörös-barna színű, gazdag, füstös ízű termésekkel.
- ‘Tigerella Bush’: Csíkos, dekoratív termésű determinált fajta, amely piros alapon sárga csíkokkal díszített, közepes méretű paradicsomokat hoz. Kiváló salátákba.
A fajtaválasztás során érdemes figyelembe venni a helyi éghajlati viszonyokat, a talaj típusát és a saját preferenciáinkat. Ellenőrizzük a vetőmag csomagolásán feltüntetett érési időt, méretet és betegségellenálló képességet. Egy jól megválasztott determinált fajta garantálja a sikeres és örömteli paradicsomtermesztést.
A sikeres termesztés alapjai: a magvetéstől a betakarításig

A determinált paradicsomfajták termesztése, bár egyszerűbbnek mondható, mint indeterminált társaiké, mégis igényel bizonyos alapvető ismereteket és gondosságot a maximális termés és a növények egészsége érdekében. Kövessük végig a termesztési folyamatot lépésről lépésre, a magvetéstől egészen a betakarításig.
Palántanevelés: az erős alapok lefektetése
A paradicsomok, így a determinált fajták többsége is, melegkedvelő növény, ezért a legtöbb éghajlaton palántáról érdemes nevelni. A magvetésre általában március eleje és április eleje között kerül sor, attól függően, hogy mikor várható a fagyveszély elmúlása a kiültetés helyén.
Használjunk jó minőségű, steril vetőmag-ültető közeget vagy palántaföldet. A magokat körülbelül 0,5-1 cm mélyre vessük el, és vékonyan takarjuk be földdel. A csírázáshoz ideális hőmérséklet 20-25°C. Fontos a megfelelő páratartalom biztosítása, amit takaró fóliával vagy üveglappal érhetünk el, de ne feledkezzünk meg a rendszeres szellőztetésről sem a penész elkerülése érdekében.
Amint a magok kicsíráztak és megjelennek az első valódi levelek (az első két, ún. sziklevél után), a palántákat egyenként ültessük át nagyobb cserepekbe (pikírozzuk). Ekkor már alacsonyabb hőmérséklet (18-20°C) és intenzív fény szükséges a erős, zömök palánták neveléséhez. A fényhiány hosszú, vékony, elnyúlt palántákat eredményez. Gondoskodjunk a rendszeres, de mértékletes öntözésről; a föld legyen mindig enyhén nedves, de ne tocsogjon a vízben.
A kiültetés előtt körülbelül 1-2 héttel kezdjük meg a palánták edzését. Ez azt jelenti, hogy fokozatosan szoktatjuk őket a külső, változékony környezeti feltételekhez. Naponta néhány órára vigyük ki őket árnyékosabb, védett helyre, majd fokozatosan növeljük a kint töltött időt és tegyük ki őket közvetlenebb napfénynek. Ez a folyamat elengedhetetlen a sikeres kiültetéshez és a növények kezdeti stresszének minimalizálásához.
Hely kiválasztása és talajelőkészítés
A paradicsomok, függetlenül a fajtától, napfénykedvelő növények. Válasszunk olyan helyet a kertben vagy az erkélyen, ahol legalább napi 6-8 óra közvetlen napfény éri őket. Minél több napfényt kapnak, annál bőségesebb és ízletesebb lesz a termés.
A talaj minősége is kulcsfontosságú. A paradicsom a mélyrétegű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag, laza szerkezetű talajt kedveli. Az ideális pH érték 6,0 és 6,8 között van, ami enyhén savasnak mondható. Kiültetés előtt érdemes a talajt alaposan előkészíteni:
- Forgatás: Lazítsuk fel a talajt legalább 30-40 cm mélyen.
- Szerves anyagok: Keverjünk a talajba bőségesen érett komposztot, trágyát vagy más szerves anyagot. Ez javítja a talaj szerkezetét, vízháztartását és tápanyag-ellátottságát.
- Tápanyag-utánpótlás: Amennyiben a talaj tápanyagszegény, érdemes speciális paradicsomtrágyát vagy kiegyensúlyozott NPK tartalmú műtrágyát is bedolgozni a talajba a gyártó utasításai szerint.
Konténeres termesztés esetén válasszunk legalább 20-30 literes edényeket a determinált fajtáknak, hogy elegendő helyük legyen a gyökereknek. Használjunk jó minőségű, tápanyagban gazdag virágföldet vagy speciális zöldségföldet, amelyet komposzttal dúsíthatunk.
Kiültetés: a palánták új otthona
A palántákat csak akkor ültessük ki a szabadba, ha már elmúlt a fagyveszély, és a talaj hőmérséklete tartósan 15°C fölé emelkedett. Ez Magyarországon általában május közepére, a „fagyosszentek” utánra esik.
Ültessük a palántákat mélyebbre, mint ahogy a cserépben voltak, akár az első valódi levélpárig. A paradicsom szárán lévő apró szőröcskékből a föld alatt járulékos gyökerek fejlődnek, ami stabilabbá és tápanyagfelvevőbbé teszi a növényt. Ültetési távolság determinált fajták esetében általában 40-60 cm tőtávolságot jelent sorban, és 60-80 cm sortávolságot. Konténerben egy növénynek egy edény elegendő.
Kiültetés után alaposan öntözzük be a palántákat, hogy a gyökerek jól beilleszkedjenek az új talajba.
Gondozás a vegetációs időszakban: víz, tápanyag, támaszték
A determinált paradicsomok gondozása egyszerűbb, de nem elhanyagolható.
Öntözés
A paradicsomok vízigényes növények, különösen a terméskötés és -érés időszakában. Fontos a rendszeres és egyenletes vízellátás. A hirtelen vízingadozás (hosszú szárazság utáni bőséges öntözés) termésrepedést okozhat. Öntözzünk reggel vagy este, közvetlenül a tövekhez, kerülve a levelek nedvesítését, ami hozzájárulhat a gombás betegségek terjedéséhez. A talajfelszín kiszáradása után érdemes locsolni, de ne hagyjuk teljesen kiszáradni a földet.
Tápanyag-utánpótlás
A bőséges terméshez a növényeknek elegendő tápanyagra van szükségük.
- Kezdeti szakasz: A kiültetés után körülbelül 2-3 héttel adhatunk egy kiegyensúlyozott NPK (nitrogén, foszfor, kálium) tartalmú műtrágyát, vagy folyékony szerves trágyát.
- Virágzás és terméskötés: Ebben az időszakban a foszfor és kálium dominanciájú trágyákra van nagyobb szükség, amelyek elősegítik a virágzást és a terméskötést. Fontos a kalcium pótlása is, amely megelőzi a paradicsom csúcsrothadását. Használhatunk speciális paradicsomtrágyát.
- Organikus módszerek: Komposzttea, csalánlé, érett trágya is kiváló tápanyagforrás lehet.
Támrendszer
Bár a determinált fajták kompaktabbak, a termés súlya mégis lehúzhatja az ágakat, különösen a nagyobb termésű vagy bőtermő fajták esetében. Egy egyszerű karó, spirálkaró vagy egy paradicsomketrec elegendő lehet a növények megtámasztására. A karózást már a kiültetéskor végezzük el, hogy ne sértsük meg később a gyökereket.
Metszés és kacsolás
Ez az a pont, ahol a determinált fajták gondozása a legegyszerűbb. A legtöbb determinált fajtát nem szükséges kacsolni, vagy csak minimális mértékben. Mivel a hajtáscsúcsok eleve lezáródnak, a növény nem pazarolja az energiát a fölösleges vegetatív növekedésre.
Azonban érdemes lehet eltávolítani az alsó leveleket, különösen azokat, amelyek a talajjal érintkeznek. Ez javítja a légáramlást a növény körül, csökkentve a gombás betegségek kockázatát, és megakadályozza a talajból származó kórokozók feljutását a levelekre. Ezen kívül azokat a sárguló vagy beteg leveleket is távolítsuk el, amelyek már nem vesznek részt a fotoszintézisben.
Mulcsozás
A mulcsozás (szalma, szén, faapríték vagy más szerves anyag terítése a talajra a növények körül) számos előnnyel jár:
- Nedvességmegtartás: Csökkenti a talaj párolgását, így kevesebb öntözésre van szükség.
- Gyomelnyomás: Gátolja a gyomok növekedését.
- Talajhőmérséklet szabályozás: Nyáron hűvösebben tartja a talajt, télen védi a gyökereket.
- Talajszerkezet javítása: A szerves anyagok lebomlásával javul a talaj minősége.
Betegségek és kártevők megelőzése és kezelése
A determinált paradicsomok, mint minden paradicsom, fogékonyak lehetnek bizonyos betegségekre és kártevőkre. A megelőzés kulcsfontosságú.
- Vetésforgó: Ne ültessünk paradicsomot ugyanarra a helyre két egymást követő évben, és kerüljük az éjjeli árnyék családba tartozó növények (paprika, padlizsán, burgonya) utáni ültetést sem.
- Fajtaválasztás: Válasszunk betegségellenálló fajtákat. A vetőmag csomagolásán gyakran feltüntetik az ellenálló képességeket (pl. VFFNT – verticillium, fuzárium, fonálféreg, dohánymozaik vírus ellen).
- Higiénia: Távolítsuk el a beteg leveleket, növényi maradványokat. Fertőtlenítsük az eszközöket.
- Légáramlás: A megfelelő ültetési távolság és az alsó levelek eltávolítása javítja a légáramlást, csökkentve a gombás fertőzések kockázatát.
- Öntözés: Kerüljük a levelek nedvesítését.
- Biológiai védekezés: Használjunk természetes ragadozókat (pl. katicabogár a levéltetvek ellen), vagy biológiai készítményeket (pl. Bacillus thuringiensis hernyók ellen).
-
Gyakori problémák:
- Paradicsomvész (Phytophthora infestans): Nedves, hűvös időben terjed. Megelőzés: rezisztens fajták, megfelelő légáramlás, réztartalmú szerek.
- Liszharmat: Fehér, lisztszerű bevonat a leveleken. Kezelés: kéntartalmú szerek, szódabikarbónás permet.
- Levéltetvek: Kisebb kolóniákban szívogatják a levelek nedvét. Kezelés: szappanos víz, neem olaj, biológiai védekezés.
- Paradicsom csúcsrothadás: Kalciumhiány és/vagy egyenetlen vízellátás okozza. Megelőzés: kalcium pótlása, egyenletes öntözés.
Betakarítás és utóérlelés
A determinált paradicsomok, mint már említettük, koncentráltabban érlelik be termésüket. Akkor szedjük le őket, amikor teljesen beértek, és elérték a fajtára jellemző színüket. Óvatosan csípjük le a szárról, lehetőleg a kocsány egy részével együtt.
Ha a szezon vége közeledik, és még sok zöld paradicsom van a növényen, leszedhetjük őket, és utóérlelhetjük. Helyezzük őket egy papírzacskóba egy érett almával vagy banánnal együtt. Az érett gyümölcsök etilént bocsátanak ki, ami gyorsítja a paradicsom érését. Hűvös, sötét helyen tároljuk őket.
A sikeres paradicsomtermesztés titka a gondos tervezés, a megfelelő fajtaválasztás és a rendszeres, de nem túlzott odafigyelés. A determinált fajtákkal mindez könnyebben elérhető, így a kezdő kertészek is garantáltan élvezhetik a saját termésű paradicsom ízét.
Felhasználási lehetőségek: a konyhában is sokoldalúak
A determinált paradicsom fajták sokoldalúságuk révén nemcsak a kertben, hanem a konyhában is megállják a helyüket. Mivel termésük koncentráltan, viszonylag rövid idő alatt érik be, ideálisak mind friss fogyasztásra, mind pedig nagyobb mennyiségű feldolgozásra, befőzésre. Nézzük meg, milyen kulináris lehetőségeket kínálnak ezek a kiváló paradicsomok.
Friss fogyasztás: saláták, szendvicsek, snackek
A gyors érésű determinált fajták lehetővé teszik, hogy már a nyár elején élvezhessük a friss, napon érett paradicsom utánozhatatlan ízét. A cherry típusú determinált paradicsomok, mint a ‘Tumbling Tom’ vagy a ‘Tiny Tim’, tökéletesek közvetlenül a bokorról való nassolásra, gyerekek uzsonnájába, vagy színes salátákba. Édes ízük és roppanós textúrájuk miatt pillanatok alatt elfogynak.
A közepes és nagy méretű determinált fajták, mint a ‘Celebrity’ vagy a ‘Rutgers’, ideálisak szeletelésre. Készíthetünk belőlük klasszikus paradicsomsalátát hagymával és olívaolajjal, vagy gazdagíthatunk velük szendvicseket, hamburgereket. A húsos, lédús szeletek remekül kiegészítik a reggeli rántottát vagy omlettet is. A különleges színű fajtákkal, mint például a ‘Silvery Fir Tree’ vagy a ‘Black Krim Bush’, vizuálisan is feldobhatjuk az ételeket.
Feldolgozás: szószok, lecsó, befőttek
A determinált paradicsomok egyik legnagyobb előnye a feldolgozásra való alkalmasságuk. Mivel a termés egy rövid időszak alatt érik be, egyszerre tudunk nagy mennyiséget betakarítani, ami optimalizálja a befőzési folyamatokat. A roma típusú determinált fajták, mint a ‘Roma VF’ vagy a ‘San Marzano Redorta’ klónok, különösen alkalmasak erre a célra. Húsosak, kevés magot és vizet tartalmaznak, így kevesebb főzéssel érhetjük el a kívánt sűrűséget.
- Paradicsomszósz és paszta: Készítsünk házi paradicsomszószt pizzához, tésztákhoz vagy alapként más ételekhez. A determinált paradicsomokból készült szószok gazdag ízűek és sűrűek lesznek.
- Lecsó: A magyar konyha egyik alapköve, a lecsó is nagyszerűen elkészíthető determinált paradicsomból. A koncentrált érés miatt egyszerre tudunk elegendő mennyiségű paradicsomot és paprikát betakarítani.
- Paradicsomlé és ivólé: Frissen préselt paradicsomlé, vagy fűszerezve, tartósítva téli fogyasztásra.
- Befőzés: Egészben, hámozva, vagy darabolva befőzve a téli hónapokra.
Aszalás és szárítás
Az aszalt paradicsom különleges csemege, amely kiválóan alkalmas salátákba, tésztákhoz, vagy egyszerűen csak olívaolajban eltélítve, fűszerezve. A húsos, alacsony víztartalmú roma típusú determinált paradicsomok ideálisak aszalásra. Vékony szeletekre vágva, aszalógépben vagy napon szárítva hosszan eltartható, és intenzív ízélményt nyújt. Az aszalás során a paradicsom íze koncentrálódik, és egy teljesen új dimenziót nyit meg a felhasználásban.
Grillezés és sütés
A determinált paradicsomok kisebb és közepes méretű fajtái kiválóan alkalmasak grillezésre vagy sütésre. Félbevágva, olívaolajjal, fokhagymával és fűszerekkel meglocsolva, majd grillen vagy sütőben puhára sütve isteni köretet vagy előételt kapunk. A hő hatására a paradicsomok édesebb ízűek lesznek, és karamellizálódnak a széleken.
Ahogy láthatjuk, a determinált paradicsom fajták nemcsak a kertben, hanem a konyhában is rendkívül sokoldalúak. A megfelelő fajta kiválasztásával és a bőséges termés betakarításával garantáltan gazdagíthatjuk étrendünket, és élvezhetjük a házi készítésű paradicsomos finomságokat egész évben.
Determinált és indeterminált paradicsomok összehasonlítása: melyik a neked való?
A paradicsomtermesztés során az egyik legfontosabb döntés, hogy determinált vagy indeterminált fajtát válasszunk. Mindkét típusnak megvannak a maga előnyei és hátrányai, és a választás nagyban függ a rendelkezésre álló helytől, a kertészkedési tapasztalattól, az időráfordítástól és a kívánt termésmennyiségtől, illetve annak ütemezésétől. Tekintsük át részletesen a két típus közötti különbségeket, hogy könnyebben eldönthesd, melyik a legmegfelelőbb számodra.
Növekedési habitus és méret
A legszembetűnőbb különbség a növekedési habitusban rejlik.
-
Determinált paradicsomok:
- Kompakt, bokros növekedés: Egy bizonyos magasságot (általában 90-150 cm) elérve leállnak a növekedésben, mivel a hajtáscsúcsok virágfürtökben végződnek.
- Helytakarékos: Ideálisak kiskertekbe, konténerekbe, erkélyekre és teraszokra. Kisebb területen is elférnek.
- Erősebb szár: Gyakran erősebb, önállóbb száruk van, ami kevesebb támrendszert igényelhet.
-
Indeterminált paradicsomok:
- Folytonos növekedés: A hajtáscsúcsok folyamatosan növekednek, és a növény egészen a fagyokig új virágokat és terméseket hoz. Akár 2-3 méteresre is megnőhetnek.
- Nagy helyigény: Hatalmas lugasokat, magas karókat igényelnek, és sok helyet foglalnak el a kertben.
- Gyengébb szár: Általában vékonyabb, kúszó száruk van, ami miatt elengedhetetlen a stabil támrendszer.
Termés ütemezése és mennyisége
A termés betakarításának ütemezése alapvetően befolyásolhatja a választást.
-
Determinált paradicsomok:
- Gyors érés: Korábban, a szezon elején kezdenek teremni.
- Koncentrált termés: A termés nagy része egy viszonylag rövid, 2-3 hetes időszak alatt érik be.
- Bőséges termés: A növény méretéhez képest rendkívül produktív, de a teljes szezonra vetítve kevesebb lehet, mint egy jól gondozott indeterminált fajtáé.
- Ideális feldolgozásra: A koncentrált betakarítás miatt tökéletes befőzéshez, szószok készítéséhez.
-
Indeterminált paradicsomok:
- Hosszú szezonális termés: A termés eloszlik a teljes vegetációs időszakban, egészen a fagyokig.
- Fokozatos betakarítás: Folyamatosan szedhetők a friss paradicsomok, de egyszerre kevésbé alkalmasak nagyobb mennyiségű feldolgozásra.
- Potenciálisan nagyobb össztömegű termés: Egyetlen növényről sokkal nagyobb mennyiségű paradicsom szedhető le egy szezon alatt, ha megfelelően gondozzák.
- Ideális friss fogyasztásra: Akik folyamatosan szeretnének friss paradicsomot enni, azoknak ideális.
Gondozási igények (metszés, kacsolás, támrendszer)
A gondozásra fordított idő és energia szintén fontos szempont.
-
Determinált paradicsomok:
- Minimális metszés: A kacsolás (oldalhajtások eltávolítása) általában nem szükséges, vagy csak minimális mértékben.
- Egyszerűbb támrendszer: Sok esetben elegendő egy egyszerű karó vagy ketrec, vagy akár támrendszer nélkül is megállják a helyüket a kisebb fajták.
- Kevesebb odafigyelés: Ideális kezdő kertészeknek vagy azoknak, akiknek kevesebb idejük van a kertészkedésre.
-
Indeterminált paradicsomok:
- Rendszeres metszés és kacsolás: Elengedhetetlen az oldalhajtások eltávolítása a megfelelő légáramlás, a betegségek megelőzése és a termés optimalizálása érdekében.
- Erős és magas támrendszer: Szükségesek a magas karók, lugasok vagy spirálkarók a növény folyamatos növekedésének és a termés súlyának megtartásához.
- Nagyobb odafigyelés: Több tapasztalatot és időráfordítást igényel.
Betegségellenálló képesség és éghajlati alkalmazkodás
Bár mindkét típusnál vannak ellenálló fajták, érdemes megfontolni az alábbiakat.
-
Determinált paradicsomok:
- Korai érés: Az, hogy hamarabb beérik a termés, csökkenti annak kockázatát, hogy a szezon végi betegségek vagy az első fagyok kárt tegyenek a teljes termésben.
- Vannak rezisztens fajták: Sok modern determinált hibrid rendelkezik jó betegségellenálló képességgel.
-
Indeterminált paradicsomok:
- Hosszabb expozíció: Mivel hosszabb ideig vannak kint, nagyobb eséllyel találkozhatnak betegségekkel és kártevőkkel a szezon során.
- Vannak rezisztens fajták: Számos indeterminált fajta is rendelkezik kiváló betegségellenálló képességgel.
Összefoglaló táblázat
Az alábbi táblázatban röviden összefoglaljuk a két típus főbb jellemzőit.
Jellemző | Determinált paradicsom | Indeterminált paradicsom |
---|---|---|
Növekedési habitus | Kompakt, bokros, meghatározott magasságig nő | Folytonos, kúszó, a fagyokig növekszik |
Helyigény | Kicsi, ideális konténerbe, erkélyre | Nagy, kerti ágyásba, magas támrendszerrel |
Termés ütemezése | Gyors, koncentrált érés (2-3 hét) | Hosszú, folyamatos érés a szezonban |
Termésmennyiség | Bőséges a növény méretéhez képest, de összességében lehet kevesebb | Potenciálisan a legnagyobb össztömegű termés |
Metszés/Kacsolás | Minimális vagy nem szükséges | Rendszeres és elengedhetetlen |
Támrendszer | Egyszerű karó vagy ketrec elegendő | Magas, erős karók, lugasok szükségesek |
Ideális | Kezdőknek, kis helyre, feldolgozásra | Tapasztaltaknak, nagy kertbe, folyamatos friss fogyasztásra |
A döntés tehát a te kezedben van. Ha a helytakarékosság, a gyors eredmények és az egyszerűbb gondozás a prioritás, akkor a determinált fajták a megfelelő választás. Ha viszont egy nagy kerttel rendelkezel, és a folyamatos, hosszan tartó termés a cél, hajlandó vagy több időt és energiát fektetni a gondozásba, akkor az indeterminált fajták nyújthatnak nagyobb örömet. Sokan vegyesen termesztenek mindkét típusból, hogy kihasználják mindkettő előnyeit: a determináltakkal korai termést és befőzésre valót szüretelnek, míg az indetermináltak biztosítják a folyamatos friss paradicsomot a szezon hátralévő részében.
Tippek és trükkök a maximális termésért determinált paradicsomoknál
Bár a determinált paradicsomok híresek megbízható és bőséges termésükről, néhány apró trükkel és gondos odafigyeléssel még tovább növelhetjük a hozamot, és garantálhatjuk a növények egészségét. Ezek a tippek segítenek abban, hogy a lehető legtöbbet hozd ki a kompakt bokorparadicsomaidból.
Korai ültetés és fajtaválasztás
Válasszunk olyan determinált fajtákat, amelyek különösen korai érésűek. Ez lehetővé teszi, hogy már a szezon elején betakaríthassuk az első terméseket, és maximalizáljuk a növekedési időszakot, mielőtt a nyári hőség vagy a szezon végi betegségek megjelennének. Az ültetést ne kapkodjuk el, de amint a fagyveszély elmúlt és a talaj felmelegedett, ültessük ki a palántákat. Akár fóliaalagutat vagy fátyolfóliát is használhatunk a kezdeti időszakban a hőmérséklet stabilizálására.
Megfelelő konténer méret és minőségi föld
Konténeres termesztés esetén a megfelelő méretű edény kulcsfontosságú. Bár a determinált fajták kisebbek, a gyökérzetüknek mégis elegendő helyre van szüksége a fejlődéshez és a tápanyagfelvételhez. Legalább 20-30 literes edényeket használjunk, de a nagyobb méretű fajtáknak akár 40-50 literes edény is ideális lehet. Használjunk jó minőségű, tápanyagban gazdag, laza szerkezetű virágföldet vagy zöldségföldet, amelyet komposzttal dúsíthatunk. A rossz minőségű föld gátolja a gyökérfejlődést és a tápanyagfelvételt, ami kevesebb termést eredményez.
Rendszeres és egyenletes öntözés
A paradicsomok rendkívül érzékenyek a vízellátás ingadozására. A rendszeres és egyenletes öntözés elengedhetetlen a bőséges terméshez és a termésrepedés megelőzéséhez. A konténeres növények különösen gyorsan kiszáradhatnak, ezért naponta ellenőrizzük a talaj nedvességtartalmát, és szükség esetén öntözzünk. A csepegtető öntözés vagy az alulról való öntözés ideális, mivel minimalizálja a levelek nedvesedését, ezzel csökkentve a gombás betegségek kockázatát.
Célzott tápanyag-utánpótlás
A determinált paradicsomok, mivel egy rövid időszak alatt koncentráltan termelnek, intenzív tápanyag-felhasználók. A célzott tápanyag-utánpótlás elengedhetetlen.
- Virágzás előtt: Kiegyensúlyozott NPK (nitrogén, foszfor, kálium) műtrágya, vagy komposzttea.
- Virágzás és terméskötés idején: Magasabb foszfor- és káliumtartalmú trágyák, amelyek segítik a virágok beporzását és a termésfejlődést. Fontos a kalcium pótlása is a csúcsrothadás elkerülése érdekében (pl. kalcium-nitrát, tojáshéjpor).
- Termésérés idején: Továbbra is magas káliumtartalmú trágyák, amelyek elősegítik a gyümölcsök érését és ízét.
Az organikus tápanyagok, mint a komposzt, érett trágya, vagy a tengeri alga kivonatok, szintén kiválóak a talaj termőképességének fenntartására és a növények egészségének támogatására.
Megfelelő támrendszer
Bár a determinált fajták erősebb szárakkal rendelkeznek, a bőséges termés súlya mégis lehúzhatja az ágakat, sőt akár le is törheti azokat. Egy egyszerű karó, spirálkaró vagy paradicsomketrec használata segíti a növény stabilitását, megakadályozza a termések talajjal való érintkezését (ami rothadáshoz vezethet), és javítja a légáramlást. Fontos, hogy a támrendszert már a kiültetéskor helyezzük el, hogy ne sértsük meg később a gyökereket.
Alsó levelek eltávolítása és légáramlás
Míg a kacsolás minimális a determinált fajtáknál, az alsó levelek eltávolítása mégis hasznos lehet. Azok a levelek, amelyek a talajjal érintkeznek, vagy túl közel vannak hozzá, könnyebben megbetegedhetnek a talajból feljutó kórokozók miatt. Eltávolításuk javítja a légáramlást a növény körül, csökkentve a gombás betegségek, például a paradicsomvész kockázatát. Ezenkívül a sárguló, beteg vagy sérült leveleket is érdemes eltávolítani, hogy a növény energiáit az egészséges részekre és a termésekre fordítsa.
Mulcsozás és gyommentesség
A mulcsozás, mint már említettük, rendkívül előnyös. Segít megőrizni a talaj nedvességtartalmát, csökkenti a gyomosodást és stabilizálja a talaj hőmérsékletét. A mulcsréteg alatt a talajélet is aktívabbá válik. Fontos, hogy a mulcs ne érintkezzen közvetlenül a növény szárával, hogy elkerüljük a rothadást. A gyomok rendszeres eltávolítása is fontos, mivel versenyeznek a paradicsomokkal a vízért és a tápanyagokért.
Betegségek és kártevők folyamatos ellenőrzése
Rendszeresen ellenőrizzük a növényeket betegségek és kártevők jelei után kutatva. Minél korábban észlelünk egy problémát, annál könnyebb kezelni. A megelőzés mindig jobb, mint a gyógyítás. Használjunk biológiai védekezési módszereket, és csak végső esetben folyamodjunk kémiai szerekhez, ügyelve a biztonsági előírásokra és az élelmezés-egészségügyi várakozási időkre.
Méhek és beporzás segítése
A paradicsom önbeporzó, de a méhek és más beporzó rovarok tevékenysége jelentősen javíthatja a terméskötést. Ültessünk a paradicsomok mellé olyan virágokat, amelyek vonzzák a beporzókat (pl. körömvirág, bársonyvirág, mézontófű). Meleg, szélcsendes napokon óvatosan meg is rázhatjuk a virágzó növényeket, hogy segítsük a pollen szóródását.
Ezekkel a tippekkel és trükkökkel a determinált paradicsomfajták termesztése nemcsak egyszerű, hanem rendkívül eredményes is lehet, garantálva a bőséges és ízletes termést.
Környezetbarát termesztési praktikák a determinált paradicsomoknál

A fenntartható és környezetbarát kertészkedés egyre nagyobb hangsúlyt kap, és a determinált paradicsomfajták termesztése kiváló lehetőséget kínál ezen elvek alkalmazására. A környezettudatos praktikák nemcsak a bolygónkat kímélik, hanem hozzájárulnak a növények egészségéhez és a termés minőségéhez is, miközben csökkentik a vegyszerek használatát.
Szerves talajjavítás és komposztálás
A talaj egészsége a környezetbarát kertészkedés alapja. A determinált paradicsomok, mint minden növény, a tápanyagban gazdag, élő talajt kedvelik. A műtrágyák helyett a komposztálás és a szerves anyagok talajba juttatása a legjobb módszer a talaj termékenységének növelésére.
- Komposzt: Rendszeresen keverjünk érett komposztot a talajba. Ez javítja a talaj szerkezetét, vízháztartását és tápanyag-ellátottságát, miközben elősegíti a hasznos mikroorganizmusok tevékenységét.
- Zöldtrágya: A paradicsom előveteményeként ültessünk zöldtrágya növényeket (pl. mustár, facélia), amelyeket virágzás előtt beforgatunk a talajba. Ez növeli a szervesanyag-tartalmat és javítja a talajszerkezetet.
- Érett trágya: Amennyiben hozzáférünk, az érett állati trágya kiváló tápanyagforrás, de ügyeljünk arra, hogy ne friss trágyát használjunk, mert az kiégetheti a növényeket.
Vízmegtakarítási technikák
A vízgazdálkodás kiemelten fontos a környezetbarát kertészetben, különösen a paradicsomok esetében, amelyek vízigényesek.
- Mulcsozás: Ahogy már említettük, a mulcsréteg jelentősen csökkenti a talaj párolgását, így kevesebb öntözésre van szükség.
- Csepegtető öntözés: Ez a módszer közvetlenül a gyökerekhez juttatja a vizet, minimalizálva a párolgási veszteséget és a levelek nedvesedését.
- Esővízgyűjtés: Gyűjtsük az esővizet hordókba, és használjuk azt öntözésre. Ez nemcsak környezetbarát, de a növények számára is jobb, mint a klórozott csapvíz.
- Öntözés időzítése: Öntözzünk kora reggel vagy késő este, amikor alacsonyabb a párolgás.
Biológiai növényvédelem
A vegyszermentes növényvédelem a környezetbarát kertészet sarokköve. A determinált paradicsomoknál is alkalmazhatók a biológiai módszerek.
- Fajtaválasztás: Válasszunk eleve betegségellenálló fajtákat.
- Vetésforgó: Segít megelőzni a talajban terjedő betegségek és kártevők felszaporodását.
- Társnövények: Ültessünk a paradicsom mellé olyan növényeket, amelyek elriasztják a kártevőket (pl. bársonyvirág a fonálférgek ellen, bazsalikom a paradicsommoly ellen) vagy vonzzák a hasznos rovarokat (pl. kapor, körömvirág a katicabogaraknak).
- Hasznos rovarok: Támogassuk a természetes ragadozók (katicabogarak, fátyolkák, fürkészdarazsak) jelenlétét a kertben.
- Természetes készítmények: Használjunk csalánlevet, fokhagyma- vagy chilipaprika-kivonatot kártevők ellen, vagy szódabikarbónás oldatot gombás megbetegedésekre. A neem olaj is hatékony biopeszticid.
- Mechanikai védekezés: Kézzel szedjük le a kártevőket, vagy erős vízsugárral mossuk le őket.
Magfogás és örökítő fajták
A magfogás egy nagyszerű módja annak, hogy saját, bevált fajtáinkat termesszük évről évre, miközben megőrizzük a genetikai sokféleséget. Fontos azonban tudni, hogy a hibrid (F1) fajtákról fogott magok nem örökítik stabilan a szülői tulajdonságokat. Ezért magfogásra nyílt beporzású, örökítő (heirloom) fajták alkalmasak.
Válasszunk egészséges, jól termő növényekről származó, teljesen érett terméseket magfogásra. Tisztítsuk meg a magokat a kocsonyás anyagtól, szárítsuk meg alaposan, majd tároljuk hűvös, száraz, sötét helyen. Ez a gyakorlat nemcsak pénzt takarít meg, hanem segít megőrizni a régi, értékes paradicsomfajtákat is.
Energiahatékonyság és helyi termelés
A determinált paradicsomfajták termesztése, különösen konténerben, az erkélyen vagy a kiskertekben, hozzájárul az energiahatékonysághoz. A saját termelés csökkenti a szállítási távolságot, a csomagolási hulladékot és a nagyüzemi mezőgazdaság környezeti terhelését. Ezáltal a friss paradicsom közvetlenül a tányérunkra kerül, minimális ökológiai lábnyommal.
A környezetbarát termesztési praktikák alkalmazásával nemcsak finom és egészséges paradicsomokat termeszthetünk, hanem hozzájárulunk egy fenntarthatóbb jövő építéséhez is. A determinált paradicsomok egyszerűbb gondozásukkal és kompakt méretükkel ideális alanyai ennek a tudatos kertészkedésnek.
Gyakori tévhitek eloszlatása a determinált paradicsomokkal kapcsolatban
A determinált paradicsomfajták népszerűsége ellenére számos tévhit kering róluk, amelyek elriaszthatják a kezdő vagy akár a tapasztaltabb kertészeket is. Fontos tisztázni ezeket a félreértéseket, hogy mindenki a valós tények alapján hozhassa meg a döntését a fajtaválasztáskor.
Tévhit 1: A determinált paradicsomok kevesebb termést hoznak
Ez az egyik leggyakoribb tévhit. Sokan úgy gondolják, hogy mivel a determinált növények kisebbek, kevesebb termést is hoznak. Valójában a determinált fajták rendkívül bőséges termést hoznak a növény méretéhez képest. A kulcs abban rejlik, hogy a termés egy koncentráltabb időszak alatt érik be. Míg egy indeterminált paradicsom egy szezon alatt folyamatosan, de kisebb adagokban terem, addig egy determinált fajta „termésrobbanással” jutalmazza a kertészt, ami ideális befőzésre és egyszerre történő feldolgozásra. Egy jól gondozott determinált bokor akár több kilogramm paradicsomot is teremhet.
„A determinált paradicsomok nem kevesebb, hanem koncentráltabban bőséges termést hoznak, ami optimalizálja a betakarítást és a feldolgozást.”
Tévhit 2: A determinált paradicsomoknak nincs szükségük támrendszerre
Bár a determinált fajták erősebb, önállóbb szárakkal rendelkeznek, és sok esetben kisebbek, mint indeterminált társaik, a támrendszerre való igényük mégis fennáll. Különösen igaz ez a nagyobb termésű vagy a rendkívül bőtermő fajtákra. A termés súlya lehúzhatja az ágakat, a növényt a földre kényszerítheti, ami a termések rothadásához és a növény betegségeihez vezethet. Egy egyszerű karó, spirálkaró vagy egy paradicsomketrec használata javasolt a stabilitás és a termés minőségének megőrzése érdekében. Ez segíti a légáramlást is, ami csökkenti a gombás fertőzések kockázatát.
Tévhit 3: A determinált paradicsomokat egyáltalán nem kell metszeni
Igaz, hogy a determinált paradicsomok metszési igénye minimális az indetermináltakhoz képest, és a kacsolás (oldalhajtások eltávolítása) általában elhagyható. Azonban az állítás, miszerint egyáltalán nem kell metszeni őket, téves. Az alsó levelek eltávolítása, különösen azoké, amelyek a talajjal érintkeznek, erősen ajánlott. Ez javítja a légáramlást, csökkenti a betegségek kockázatát, és megakadályozza a talajból származó kórokozók feljutását a növényre. Ezenkívül a sárguló, beteg vagy sérült leveleket is érdemes eltávolítani, hogy a növény energiáit az egészséges részekre és a termésekre fordítsa.
Tévhit 4: A determinált paradicsomok csak kis méretű terméseket hoznak
Ez a tévhit abból ered, hogy sokan a determinált fajtákat csak a cherry vagy roma típusú paradicsomokkal azonosítják. Valójában a determinált fajták között számos közepes és nagy méretű paradicsom is található, sőt, léteznek determinált „beefsteak” típusú fajták is. Például a ‘Rutgers’, a ‘Celebrity’ vagy a ‘Bush Beefsteak’ mind determináltak, mégis nagy, húsos terméseket hoznak, amelyek kiválóak szeletelésre, szendvicsekbe vagy salátákba. A fajtaválaszték rendkívül széles, és mindenki megtalálhatja a számára ideális méretű és felhasználású paradicsomot.
Tévhit 5: A determinált paradicsomok íze kevésbé jó, mint az indetermináltaké
Az íz minősége elsősorban a fajtától, a termesztési körülményektől és a talaj minőségétől függ, nem pedig attól, hogy a növény determinált vagy indeterminált növekedésű. Számos determinált fajta létezik, amelyek kiváló, gazdag ízű terméseket hoznak. A ‘Celebrity’ vagy a ‘Rutgers’ például híresek jó ízükről, de a ‘Black Krim Bush’ is rendkívül ízletes. A napfény, a megfelelő tápanyagellátás és az egyenletes öntözés sokkal nagyobb hatással van az ízre, mint a növekedési habitus. Válasszunk megbízható fajtákat, és gondoskodjunk a megfelelő termesztési körülményekről, és garantáltan ízletes paradicsomokat szüretelhetünk.
Ezeknek a tévhiteknek az eloszlatásával remélhetőleg egy tisztább képet kaphatsz a determinált paradicsomfajtákról, és bátrabban választhatod őket a következő kertészeti szezonban. A valóság az, hogy ezek a fajták rendkívül értékes kiegészítői lehetnek bármely kertnek, különösen, ha a helytakarékosság, a gyors érés és a bőséges, koncentrált termés a cél.