Determinált növekedésű paradicsom: ideális választás dézsába és egyszeri, bőséges szüretre

Éléstár.hu By Éléstár.hu 22 Min Read

A paradicsom (Solanum lycopersicum) az egyik legkedveltebb konyhakerti növény, amelynek termesztése évről évre milliók szívét dobogtatja meg. A frissen szedett, napérlelte paradicsom íze semmihez sem fogható, és szerencsére ma már nem csak a nagy kertek tulajdonosai élvezhetik ezt az élményt. A városi környezetben, erkélyeken vagy kisebb udvarokon is lehetséges a sikeres paradicsomtermesztés, méghozzá a determinált növekedésű paradicsomfajták segítségével. Ezek a különleges paradicsomok ideális választást jelentenek dézsás ültetéshez, és egyetlen, de annál bőségesebb szüretet ígérnek, ami különösen vonzóvá teszi őket a befőzni, tartósítani vágyók számára.

A paradicsomok világában két alapvető növekedési típus létezik: az indeterminált és a determinált. Míg az indeterminált fajták folyamatosan növekednek, virágoznak és teremnek a fagyokig, addig a determinált paradicsomok növekedése egy bizonyos ponton leáll. Ez a genetikai tulajdonság számos előnnyel jár, különösen, ha a cél egy kompakt növény és egy koncentrált terméshozam.

Mi is az a determinált növekedésű paradicsom?

A determinált növekedésű paradicsom, amelyet gyakran „bokor” vagy „cserje” típusú paradicsomnak is neveznek, genetikailag úgy van programozva, hogy egy bizonyos magasságot elérve leállítsa a vegetatív növekedését. Ez azt jelenti, hogy a fő szár egy virágfürtben végződik, és a növény további energiáját a meglévő termések érlelésére fordítja. Ezzel szemben az indeterminált fajták, vagy „folytonnövő” paradicsomok, folyamatosan új hajtásokat, virágokat és terméseket hoznak, amíg az időjárás engedi.

Ennek a növekedési mintázatnak köszönhetően a determinált paradicsomok általában kompaktabb, bokrosabb habitusúak. Ritkán haladják meg a 90-120 cm-es magasságot, ami ideálissá teszi őket kisebb terekre, például erkélyekre, teraszokra vagy akár ablakpárkányokra. A méretük mellett a termésük is jelentős különbséget mutat: a determinált fajták termései egyszerre, vagy nagyon rövid időn belül érnek be. Ez a koncentrált érés kiválóan alkalmas arra, ha valaki nagy mennyiségű paradicsomot szeretne feldolgozni, például szósznak, passatának, vagy aszaláshoz.

A növények kevesebb metszést igényelnek, mivel energiájuk nagy részét a termésfejlesztésre fordítják, nem pedig a lombozat növelésére. Ez a tulajdonság a kezdő kertészek számára is vonzóvá teszi őket, hiszen kevesebb szakértelemmel is könnyedén gondozhatók. A determinált paradicsomok érési ideje általában rövidebb, mint indeterminált társaiké, így hamarabb élvezhetjük a friss paradicsom ízét. Ez különösen előnyös a rövidebb tenyészidejű régiókban.

A determinált paradicsom a kis kertek és a nagy befőzők álma: kompakt növekedés, egyszerre beérő, bőséges termés.

Miért ideális választás a determinált paradicsom dézsás termesztésre?

A dézsás, konténeres kertészkedés az elmúlt években rendkívül népszerűvé vált, különösen a városi környezetben élők körében. A helyhiány, a rossz minőségű kerti talaj, vagy egyszerűen a mobilitás igénye miatt sokan fordulnak ehhez a megoldáshoz. A determinált növekedésű paradicsom szinte tökéletes választás a dézsás termesztéshez, számos előnyével.

Helytakarékosság és kompakt méret

A determinált paradicsomfajták természetesen bokrosak és kompaktak, ami azt jelenti, hogy nem nőnek túl nagyra és nem terülnek szét agresszívan. Ez kulcsfontosságú a dézsás ültetésnél, ahol a rendelkezésre álló hely korlátozott. Egy átlagos determinált paradicsom növény 60-120 cm magasra nő, ami könnyen kezelhető egy nagyobb cserépben vagy dézsában. Nem igényelnek olyan kiterjedt támasztékot, mint a folytonnövő fajták, bár egy kisebb karó vagy paradicsomkarika mégis hasznos lehet a termések súlya alatt.

A kisebb méret azt is jelenti, hogy egységnyi területen több növényt tudunk elhelyezni, vagy több fajtát termeszthetünk anélkül, hogy túlzsúfolnánk a teret. Ez különösen előnyös erkélyeken, teraszokon, vagy akár ablakpárkányokon, ahol minden négyzetcentiméter számít.

Egyszerűbb gondozás és kezelhetőség

Mivel a determinált paradicsomok növekedése behatárolt, kevesebb metszést igényelnek, mint indeterminált társaik. A „lopás”, azaz az oldalhajtások eltávolítása minimálisra csökkenthető, sőt, sok esetben egyáltalán nem szükséges, mivel ezek az oldalhajtások is hozhatnak termést, hozzájárulva a bőséges, egyszeri szürethez. Ez időt és energiát takarít meg a kertész számára, és csökkenti a hibázás lehetőségét is.

A kisebb méret miatt a növények mozgatása is egyszerűbb. Ha hirtelen rosszra fordul az időjárás, például jégeső vagy erős szél fenyeget, könnyedén bevihetjük a dézsákat fedett helyre. A betegségek vagy kártevők megjelenése esetén is könnyebb izolálni az érintett növényt, megelőzve a fertőzés terjedését a többi növényre.

Optimális vízellátás és tápanyag-gazdálkodás

Dézsás termesztés esetén a talaj minősége és a vízellátás teljes mértékben a mi kezünkben van. A determinált paradicsomok esetében, amelyek egyszerre érlelik a termésüket, különösen fontos a kiegyensúlyozott vízellátás a gyümölcsfejlődés időszakában. Egy jól megválasztott dézsa és a megfelelő földkeverék biztosítja a gyökerek számára az optimális környezetet. A kisebb növények vízigénye is jobban szabályozható, mint a hatalmasra növő folytonnövők esetében.

A tápanyag-utánpótlás is hatékonyabban menedzselhető dézsában. Mivel a gyökérzóna korlátozott, a tápoldatozás célzottabban juttatható el a növényhez. A gyors és koncentrált termésfejlesztéshez elengedhetetlen a megfelelő tápanyagellátás, amit konténerben precízen adagolhatunk.

Egyszeri, bőséges szüret: A determinált paradicsom igazi ereje

A dézsás termesztés mellett a determinált paradicsom másik kiemelkedő előnye az egyszeri, bőséges szüret lehetősége. Ez a tulajdonság teszi igazán vonzóvá azokat a kertészeket, akik nagyobb mennyiségű paradicsomot szeretnének feldolgozni, de nem akarnak heteken át folyamatosan szüretelni és apránként gyűjtögetni a termést.

Koncentrált érés és a feldolgozás könnyedsége

A determinált fajták esetében a termések többsége viszonylag rövid időn belül beérik. Ez azt jelenti, hogy nem kell naponta ellenőrizni a növényeket, és csak egy-két alkalommal kell nagyobb mennyiségű termést betakarítani. Ez a koncentrált érés rendkívül praktikus, ha valaki paradicsomszószt, passatát, lecsót, ketchupot, vagy aszalt paradicsomot készítene.

Képzeljük el, hogy egy hétvége alatt leszedhetünk egy nagyobb adag érett paradicsomot, amit azonnal feldolgozhatunk. Ez sokkal hatékonyabb, mint heteken át gyűjtögetni a néhány szemet, és mindig csak kis adagokat tudni elkészíteni. A bőséges, egyszeri szüret leegyszerűsíti a konyhai munkát és optimalizálja az időfelhasználást.

Tervezhető betakarítás és előkészületek

Mivel a determinált paradicsomok érési ideje viszonylag jól előre jelezhető, a kertész pontosan meg tudja tervezni a betakarítás időpontját. Ez lehetővé teszi, hogy előre felkészüljünk a feldolgozásra: beszerezzük az üvegeket, fűszereket, és beosszuk az időnket. Ez a tervezhetőség különösen nagy segítség azoknak, akiknek szűkös az idejük, vagy akik nagyobb volumenű befőzési projektbe vágnak.

A determinált paradicsommal a nagymama konyhájának hangulata visszatér: egyetlen, nagy szüret, és az egész családnak jut a finom házi paradicsomszószból.

A termés minősége és homogenitása

A determinált fajták gyakran adnak homogénebb méretű és formájú gyümölcsöket, ami szintén előnyös a feldolgozás szempontjából. Például a befőzéshez, vagy aszaláshoz ideális, ha a paradicsomok mérete és érettségi foka hasonló. Ez biztosítja az egyenletes főzési, szárítási időt, és esztétikusabb végeredményt ad.

Bár az egyszeri szüret után a növények terméshozó képessége általában leáll, ez nem feltétlenül jelent hátrányt. Sokan preferálják ezt a modellt, hogy a szezon végén új növényekkel, például későn ültetett salátafélékkel vagy más zöldségekkel tölthessék fel a dézsákat, optimalizálva a helykihasználást.

Determinált paradicsomfajták: Melyiket válasszuk?

A determinált paradicsomfajták egyszerre érnek, ideálisak balkonra.
A determinált paradicsomfajták egyszerre érnek, így ideálisak konténeres termesztéshez és bőséges, egyszeri szürethez.

A determinált paradicsomok széles választékban kaphatók, különböző méretű, formájú és színű gyümölcsökkel. A választás során érdemes figyelembe venni a célunkat: friss fogyasztásra, salátába, szószokhoz, vagy aszaláshoz keresünk fajtát? Emellett fontos a betegség-ellenállóság és az érési idő is.

Népszerű fajták dézsás termesztésre és befőzésre

  • Roma (vagy San Marzano típusúak): Ezek a fajták a klasszikus „befőző” paradicsomok. Hosszúkás, tojásdad alakúak, kevés maggal és vastag hússal rendelkeznek, ami ideálissá teszi őket szószokhoz, passatákhoz és aszaláshoz. Sok Roma típusú fajta determinált. Példák: ‘Roma VF’, ‘Amish Paste’, ‘San Marzano’.
  • Celebrity: Egy rendkívül népszerű, közepesen nagy, kerek, piros paradicsom. Nagyon megbízhatóan terem, és jó ellenállóképességgel rendelkezik számos betegséggel szemben. Kiváló friss fogyasztásra és befőzésre egyaránt.
  • Patio: Ahogy a neve is sugallja, kifejezetten konténeres termesztésre nemesítették. Kisméretű, kompakt növény, amely közepes méretű, ízletes gyümölcsöket terem. Ideális erkélyre, teraszra.
  • Tiny Tim: Egy igazi „mini” paradicsom, amely apró, cseresznye méretű gyümölcsöket hoz. Nagyon kompakt, akár egy kisebb cserépben is termeszthető. Gyorsan érik, és kiválóan alkalmas friss fogyasztásra, salátákba.
  • Better Bush: Egy másik konténerbarát fajta, amely nagyobb, hagyományos méretű paradicsomokat terem, de mégis kompakt növekedésű. Jó választás, ha nem akarunk lemondani a „normál” méretű paradicsomokról dézsában sem.
  • Sub Arctic Plenty: Az egyik legkorábbi determinált fajta, amely hidegtűrő képességével is kiemelkedik. Kis méretű, de bőséges termést hoz, ideális a rövid tenyészidejű régiókba.

Hibrid vagy hagyományos (heirloom) fajták?

A determinált fajták között is találhatunk hibrideket és hagyományos (heirloom) típusokat. A hibridek (F1 jelöléssel) általában nagyobb terméshozammal, jobb betegség-ellenállósággal és egyenletesebb gyümölcsmérettel rendelkeznek. Magjaikat azonban nem érdemes elvetni, mert a következő generáció nem örökli a szülői tulajdonságokat.

A hagyományos (heirloom) fajták ezzel szemben stabil, nyílt beporzású fajták, amelyek magjait eltehetjük a következő évre. Gyakran egyedi ízvilággal és különleges megjelenéssel bírnak, de lehet, hogy érzékenyebbek a betegségekre, és terméshozamuk is változatosabb lehet. A választás a személyes preferenciáktól és a termesztési tapasztalattól függ.

A dézsás paradicsomtermesztés alapjai: Ültetéstől a szüretig

A sikeres dézsás paradicsomtermesztés alapja a megfelelő előkészület és a gondos ápolás. Bár a determinált fajták kevésbé igényesek, mint indeterminált társaik, néhány alapvető szabályt be kell tartani a bőséges termés eléréséhez.

A megfelelő dézsa és földkeverék kiválasztása

A dézsa mérete kulcsfontosságú. Bár a determinált paradicsomok kisebbek, mégis erős gyökérzetet fejlesztenek. Egy növényhez legalább 20-25 literes, de inkább 30-40 literes dézsa ajánlott. Minél nagyobb a dézsa, annál stabilabb a vízháztartás és a tápanyagellátás, és annál nagyobb termésre számíthatunk. Fontos, hogy a dézsa alján legyenek vízelvezető lyukak, hogy elkerüljük a pangó vizet és a gyökérrothadást.

A földkeverék minősége szintén létfontosságú. Ne használjunk egyszerű kerti földet, mert az könnyen tömörödik, és nem biztosítja a megfelelő vízelvezetést és szellőzést. Válasszunk jó minőségű, laza szerkezetű, tápanyagban gazdag virágföldet, amelyet kifejezetten zöldségekhez vagy konténeres termesztéshez fejlesztettek ki. Érdemes a földhöz adni némi komposztot vagy érett trágyát a hosszantartó tápanyagellátás érdekében. A perlit vagy vermikulit hozzáadásával tovább javíthatjuk a talaj vízáteresztő és víztartó képességét.

Palántázás és kiültetés

A paradicsomot általában palántáról neveljük. A magokat beltérben érdemes elvetni 6-8 héttel az utolsó fagyok várható időpontja előtt. Amikor a palánták elérik a 15-20 cm magasságot, és az éjszakai hőmérséklet tartósan 10°C fölé emelkedik, elkezdhetjük a kiültetést. Fontos a fokozatos szoktatás (edzés) a kinti körülményekhez, hogy a növények ne szenvedjenek sokkot.

Kiültetéskor a palántákat mélyebbre ültessük, mint ahogyan a palántázó edényben voltak, akár a sziklevélpárokig. A paradicsom szárán lévő apró szőrökből ugyanis új gyökerek fejlődnek, ami erősebb gyökérrendszert eredményez. Ültetés után alaposan öntözzük be a növényeket.

Öntözés és tápanyag-utánpótlás

A dézsában nevelt paradicsomok rendszeres és alapos öntözést igényelnek, különösen a meleg nyári hónapokban. A talaj soha ne száradjon ki teljesen, de a túlöntözést is kerüljük. A legjobb, ha reggelente öntözünk, közvetlenül a gyökerekhez, elkerülve a levelek nedvesítését, ami gombás betegségekhez vezethet. A vízhiány a virágok lehullását és a termések repedezését okozhatja.

A tápanyag-utánpótlás szintén kritikus. A virágzás és a termésfejlesztés időszakában hetente vagy kéthetente adagoljunk folyékony tápoldatot, amely magas kálium- és foszfortartalommal rendelkezik, de alacsonyabb nitrogéntartalmú. A nitrogén túlsúlya inkább a lombozat növekedését serkenti, a termés rovására. Használhatunk lassan oldódó műtrágyát is, amelyet az ültetéskor keverünk a földbe.

Támrendszer és metszés

Bár a determinált paradicsomok kompaktabbak, a termések súlya alatt könnyen eldőlhetnek vagy eltörhetnek a szárak. Ezért egy egyszerű támrendszer, például egy paradicsomkarika vagy egy vastagabb karó használata javasolt. A növényt a karóhoz kössük, ahogy nő, de ne túl szorosan, hogy ne vágja el a szárat. A karikák stabilitást adnak és segítenek a termések földtől való távol tartásában.

A metszés a determinált fajtáknál minimális. Feleslegesen ne távolítsuk el az oldalhajtásokat (vagy „lopásokat”), mert ezek is hozhatnak termést, hozzájárulva az egyszeri, bőséges szürethez. Eltávolíthatjuk azonban az alsó, sárguló leveleket, amelyek a talajjal érintkeznek, hogy javítsuk a légáramlást és csökkentsük a betegségek kockázatát. A túl sűrű lombozatot is ritkíthatjuk, hogy több fény érje a terméseket.

Betegségek és kártevők elleni védekezés

A paradicsom számos betegségre és kártevőre érzékeny lehet. A dézsás termesztés és a determinált fajták választása némileg csökkentheti a kockázatot, de érdemes odafigyelni a megelőzésre és a korai beavatkozásra.

Probléma Tünetek Megoldás/Megelőzés
Paradicsomvész (Phytophthora infestans) Barna foltok a leveleken és szárakon, rothadó gyümölcsök. Gombaölő szerek, megfelelő távolság, levelek szárazon tartása, ellenálló fajták.
Liszt harmat Fehér, púderszerű bevonat a leveleken. Fungicidek, jó légáramlás, beteg levelek eltávolítása.
Levéltetvek Apró, zöld, fekete vagy sárga rovarok a hajtásokon, levelek fonákján. Rovarölő szappan, neem olaj, természetes ellenségek (katicabogár).
Takácsatka Apró hálók a levelek fonákján, sárguló, pöttyös levelek. Rendszeres permetezés vízzel, atkaölő szerek.
Kalciumhiány (virághegyrothadás) A termés alsó részén sötét, besüppedt folt. Egyenletes öntözés, kalciumtartalmú műtrágya, megfelelő pH.

A megelőzés érdekében tartsuk tisztán a környezetet, távolítsuk el a gyomokat és a beteg leveleket. Rendszeresen ellenőrizzük a növényeket, és a legkisebb probléma esetén is cselekedjünk.

A bőséges szüret: Mikor és hogyan?

A determinált paradicsomok esetében a szüret a jutalom a gondos ápolásért. Mivel a termések egyszerre érnek be, érdemes felkészülni a nagy napra!

Az érettség jelei

A paradicsom akkor érett, amikor teljesen kifejlődött a színe (piros, sárga, narancs, stb., fajtától függően), és enyhén puha tapintású, de mégis feszes. Ne várjuk meg, amíg túl puha lesz, mert akkor könnyen megsérülhet, és romlani kezd. A kocsány könnyen elválik a növénytől, ha óvatosan megcsavarjuk.

A determinált fajtáknál a legtöbb gyümölcs szinte egyszerre éri el ezt az állapotot. Ez ideális a tömeges betakarításhoz.

A szüret technikája

A paradicsomokat óvatosan szedjük le, lehetőleg a kocsányukkal együtt, vagy a kocsány felett, hogy ne sérüljön meg a gyümölcs. Egy éles olló vagy metszőolló használata segíthet, ha a kocsány túl szívós. Ne rángassuk a növényt, mert az károsíthatja a szárakat és a többi, még érőfélben lévő gyümölcsöt.

A szüretet érdemes reggel, a harmat felszáradása után, de még a nap melege előtt elvégezni. Ekkor a paradicsomok a leghűvösebbek és a legfrissebbek.

Tárolás és feldolgozás

A frissen szedett paradicsomokat szobahőmérsékleten, közvetlen napfénytől védve tároljuk. Ne tegyük hűtőbe, mert az rontja az ízüket és az állagukat. A hűtés leállítja az érési folyamatokat, és a paradicsom keményebbé, lisztesebbé válhat.

A determinált paradicsomok bőséges, egyszeri termése tökéletes lehetőséget ad a feldolgozásra:

  • Paradicsomszósz és passata: A leggyakoribb felhasználási mód. A hámozott, magtalanított paradicsomot felfőzzük, fűszerezzük, majd pürésítjük.
  • Lecsó: Hagyományos magyar étel, amelyhez elengedhetetlen a jó minőségű paradicsom.
  • Ketchup: Házi ketchup készítése a bolti változatok egészségesebb alternatívája.
  • Aszalt paradicsom: Olajban eltett aszalt paradicsom igazi ínyencség télen.
  • Fagyasztás: A hámozott, felkockázott paradicsomot lefagyaszthatjuk, és később felhasználhatjuk.

A feldolgozás során érdemes a frissességre törekedni. Minél hamarabb dolgozzuk fel a leszedett termést, annál jobb ízű és tápanyagban gazdagabb lesz a végeredmény.

További tippek a sikeres dézsás paradicsomtermesztéshez

A determinált paradicsomok gondozása viszonylag egyszerű, de néhány extra tippel még sikeresebbé tehetjük a termesztést.

Talajtakaras (mulcs) használata

A dézsás termesztés során a talaj gyorsabban kiszáradhat és felmelegedhet. A mulcs, például szalma, faforgács vagy komposzt réteg használata segíthet a talaj nedvességtartalmának megőrzésében, a hőmérséklet ingadozásának csökkentésében, és a gyomok elnyomásában. Emellett a mulcs lassan lebomlik, és tápanyagokkal látja el a talajt.

Társnövények ültetése

Bizonyos növények jótékony hatással lehetnek a paradicsomra, javítva annak növekedését, ízét, vagy távol tartva a kártevőket. A dézsás termesztés során is érdemes megfontolni a társnövények ültetését, akár a paradicsommal egy dézsába, ha elég nagy, vagy külön kisebb cserepekbe melléjük.

  • Bazsalikom: A paradicsom klasszikus társa, állítólag javítja a paradicsom ízét, és távol tartja a legyeket, szúnyogokat.
  • Körömvirág: Gyökerei elriasztják a fonálférgeket, és vonzza a hasznos rovarokat.
  • Bársonyvirág (Tagetes): Hasonlóan a körömvirághoz, a fonálférgek ellen hatásos.
  • Petrezselyem: Vonzó a beporzó rovarok számára.
  • Fokhagyma/hagyma: Elriasztja a levéltetveket és más kártevőket.

Kártevő- és betegségmegelőzés természetes módszerekkel

A vegyi anyagok használata helyett számos természetes módszer létezik a kártevők és betegségek megelőzésére:

  • Rendszeres ellenőrzés: A legfontosabb a korai felismerés. Naponta vizsgáljuk át a növényeket.
  • Kézi eltávolítás: A levéltetveket, hernyókat kézzel is leszedhetjük.
  • Rovarölő szappan: Enyhe fertőzés esetén hatékony a levéltetvek és takácsatkák ellen.
  • Neem olaj: Széles spektrumú, természetes rovarirtó és gombaölő szer.
  • Fokhagyma spray: Készíthetünk házi permetet fokhagymából, ami elriasztja a kártevőket.
  • Jó légáramlás: A levelek ritkítása és a megfelelő távolság segít megelőzni a gombás betegségeket.

A dézsák téliesítése

Ha nem egynyári növényként kezeljük a paradicsomot, és van rá módunk, a dézsákat bevihetjük fagymentes helyre télire. Bár a paradicsom általában egynyári növényként viselkedik a mi éghajlatunkon, bizonyos fajták, megfelelő körülmények között, átteleltethetők, bár ez ritka és speciális tudást igényel. Inkább az a jellemző, hogy a szezon végén a növényeket komposztáljuk, és a következő évben új palántákkal kezdjük a termesztést.

A dézsás termesztés során a talaj minőségére is érdemes odafigyelni hosszú távon. Évente érdemes frissíteni a földkeveréket, vagy teljesen kicserélni, mivel a tápanyagok kimerülnek, és a talaj szerkezete is romolhat. A használt földet komposztálhatjuk, így visszaforgatjuk a természet körforgásába.

Determinált vs. indeterminált paradicsom: Melyik mikor ideális?

A determinált paradicsom egyszerre érlel, ideális kompakt helyre.
A determinált paradicsom egyszerre érik be, míg az indeterminált folyamatosan terem, így hosszabb szüretet biztosít.

Bár ez a cikk a determinált paradicsom előnyeire fókuszál, fontos megérteni, hogy melyik növekedési típus mikor a legmegfelelőbb, hogy a saját kertészeti céljainknak leginkább megfelelő döntést hozhassuk.

Determinált paradicsom – A kompakt és egyszeri bőség

  • Ideális, ha:
    • Korlátozott a hely (erkély, terasz, kis kert).
    • Dézsában vagy konténerben szeretnénk termeszteni.
    • Egyszerre, nagy mennyiségű paradicsomot szeretnénk betakarítani feldolgozásra (szósz, befőzés, aszalás).
    • Kevesebb metszéssel és gondozással járó növényt keresünk.
    • Korábbi szüretre vágyunk.
    • Rövidebb tenyészidejű régióban élünk.
  • Jellemzők:
    • Kompakt, bokros növekedés (általában 60-120 cm magas).
    • A fő szár virágfürtben végződik, a növekedés leáll.
    • A termések viszonylag rövid idő alatt, egyszerre érnek be.
    • Kevesebb támrendszert igényel.
    • Népszerű fajták: Roma, Celebrity, Patio, Better Bush.

Indeterminált paradicsom – A folyamatos termés és a magasság

  • Ideális, ha:
    • Nagyobb kerti terület áll rendelkezésre.
    • Folytonos, hosszú szezonon át tartó szüretre vágyunk, friss fogyasztásra.
    • Élvezzük a növények metszését és gondozását.
    • Különleges, heirloom fajtákat szeretnénk termeszteni, amelyek gyakran indetermináltak.
  • Jellemzők:
    • Folytonnövő, kúszó habitus (akár 2-3 méter magasra is megnőhet).
    • A növekedés a fagyokig tart, folyamatosan hoz virágokat és terméseket.
    • A termések fokozatosan, hosszú időn keresztül érnek be.
    • Erős támrendszert (karó, lugas) és rendszeres metszést igényel.
    • Népszerű fajták: Beefsteak, Brandywine, Cherokee Purple, Sungold (cseresznye).

A két típus közötti választás tehát nagymértékben függ a rendelkezésre álló helytől, a kertész időbeosztásától, és a paradicsom felhasználásának céljától. A determinált növekedésű paradicsom egyértelműen a legjobb választás azok számára, akik a dézsás termesztés és az egyszeri, bőséges szüret előnyeit szeretnék kiaknázni.

A determinált paradicsomfajták kiválasztása és gondozása nem igényel bonyolult szakértelmet, mégis hatalmas örömet és ízletes termést hozhat a városi és vidéki otthonokba egyaránt. Legyen szó erkélyről, teraszról, vagy egy kis hátsó udvarról, ezek a kompakt, termékeny növények bizonyítják, hogy a friss, házi paradicsom élvezetéhez nem kell nagy kertésznek lenni, csupán egy kis odafigyelésre és a megfelelő fajta kiválasztására van szükség.

Megosztás
Leave a comment

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük