A kukorica kártevői és betegségei: ismerd fel és védekezz ellenük hatékonyan

Éléstár.hu By Éléstár.hu 23 Min Read

A kukorica (Zea mays L.) az emberiség egyik legfontosabb kultúrnövénye, globális szinten a búza és a rizs mellett a harmadik legnagyobb területen termesztett gabonaféle. Jelentősége nemcsak az élelmiszeriparban, hanem a takarmányozásban, az energiaiparban és számos ipari termék alapanyagaként is megkérdőjelezhetetlen. Magyarországon a kukoricatermesztésnek kiemelkedő gazdasági súlya van, jelentős bevételi forrást biztosítva a mezőgazdasági termelők számára, miközben hozzájárul az ország agrárkiviteléhez is. A sikeres kukoricatermesztés azonban számos kihívással jár, amelyek közül a kártevők és betegségek elleni védekezés az egyik legkritikusabb. Ezek a biotikus stresszorok jelentős termésveszteséget okozhatnak, rontva a termény minőségét, és súlyos gazdasági károkat eredményezve.

A klímaváltozás hatásai, mint például az extrém időjárási jelenségek, a hőmérsékleti ingadozások és a csapadék eloszlásának változása, tovább bonyolítják a helyzetet. Ezek a tényezők nemcsak a növények stressztűrő képességét befolyásolják, hanem új kártevők és kórokozók megjelenését, valamint a már meglévők elterjedését és felszaporodását is elősegíthetik. Ezért létfontosságú, hogy a gazdálkodók naprakész ismeretekkel rendelkezzenek a kukorica legfontosabb kártevőiről és betegségeiről, képesek legyenek időben felismerni a tüneteket, és hatékony, fenntartható védekezési stratégiákat alkalmazni.

A kukorica jelentősége és a fenyegetések összetettsége

A kukorica rendkívüli sokoldalúsága miatt a világ számos régiójában alapvető élelmiszerforrás, emellett az állattenyésztés takarmánybázisának kulcseleme. Ipari felhasználása is széleskörű, a bioüzemanyagoktól kezdve a keményítőgyártáson át a gyógyszeriparig terjed. Magyarországon a kukorica vetésterülete és termésmennyisége alapján az egyik legfontosabb szántóföldi növény, melynek jövedelmezősége jelentős mértékben függ a termésbiztonságtól és a minőségtől. Azonban a termésbiztonságot számos tényező veszélyezteti, melyek közül a kártevők és betegségek jelentik a legnagyobb kihívást.

A kukorica ellenálló képessége és vitalitása számos környezeti és biológiai tényező függvénye. A kártevők és kórokozók együttesen, vagy akár külön-külön is komoly károkat okozhatnak, melyek a növény fejlődésének bármely szakaszában megjelenhetnek, a csírázástól egészen a betakarításig. A kártételek mértéke nagymértékben függ a fertőzés időpontjától, intenzitásától, a környezeti feltételektől, valamint az alkalmazott agrotechnikai és növényvédelmi gyakorlatoktól. A komplex probléma kezelése integrált megközelítést igényel, amely magában foglalja a megelőzést, a monitoringot, a helyes azonosítást és a differenciált védekezési stratégiákat.

A sikeres kukoricatermesztés alapja a megelőzés, a folyamatos monitoring és a gyors, szakszerű reagálás a kártevők és betegségek megjelenésére.

A kukorica kártevőinek átfogó képe: a rejtett ellenségektől a látható pusztítókig

A kukorica kártevőfaunája rendkívül gazdag és változatos, a talajban rejtőző lárváktól kezdve a leveleken és szárakon táplálkozó rovarokig sokféle fajt foglal magában. Ezek a kártevők különböző fejlődési stádiumokban okoznak károkat, a növények gyökerétől a szárán át a leveleken és a csövön is megjelenhetnek. A kártétel mértéke és jellege fajonként eltérő, de minden esetben a terméshozam és a minőség csökkenéséhez vezethet.

A kártevők elleni hatékony védekezés megköveteli az egyes fajok életmódjának, kártételének és a környezeti feltételekhez való alkalmazkodásának alapos ismeretét. A megelőzés kulcsfontosságú, melynek része a megfelelő fajtaválasztás, a vetésforgó betartása és az optimális agrotechnika. A monitoring rendszerek segítenek a kártevők populációjának nyomon követésében és a védekezési küszöbértékek meghatározásában, lehetővé téve a célzott és időzített beavatkozásokat.

A kukorica leggyakoribb talajlakó kártevői és az ellenük való védekezés

A talajlakó kártevők a kukorica kezdeti fejlődési szakaszában okozhatnak súlyos károkat, gyakran a vetés utáni hetekben, amikor a fiatal növények a legérzékenyebbek. Kártételük gyakran rejtett, nehezen észrevehető, de következményeik annál súlyosabbak lehetnek: hiányos kelés, tőpusztulás, gyenge fejlődés, ami végső soron jelentős terméskiesést okozhat.

Kukoricabogár (Diabrotica virgifera virgifera)

A kukoricabogár az elmúlt évtizedek egyik legjelentősebb kártevője a kukoricában. Lárvái a gyökérzeten táplálkoznak, rágásukkal gátolják a tápanyag- és vízfelvételt, súlyos esetben a növények kidőlését is okozhatják (ún. „libanyaki” tünet). Az imágók a leveleket, a címerpúpot és a csőbibét rágják, utóbbi esetben a termékenyülést akadályozzák. A kártétel mértéke különösen nagy a monokultúrában termesztett területeken.

A védekezés alappillére a vetésforgó, amely legalább két évig tartó kukoricamentes időszakot jelent. Kémiai védekezésként a csávázott vetőmagok, illetve a vetéssel egy menetben kijuttatott talajfertőtlenítő szerek alkalmazása jöhet szóba. Fontos a kártevő populációjának monitorozása feromoncsapdákkal, melyek segítenek a rajzás és a peterakás idejének meghatározásában.

Drótférgek (Elateridae lárvák)

A drótférgek a pattanóbogarak lárvái, melyek a talajban élnek és a fiatal kukoricanövények gyökerét, szárát rágják. Kártételük a csírázó magtól egészen a fiatal növényekig terjedhet, hiányos kelést és tőpusztulást okozva. Különösen nagy kárt tesznek hideg, nedves tavaszokon, amikor a növények fejlődése lassú. A kártételre hajlamos területek a gyomokkal erősen fertőzött, lazább szerkezetű talajok.

A védekezésben kulcsszerepe van a talajművelésnek, melynek során a lárvák a felszínre kerülve elpusztulnak, vagy a ragadozók áldozataivá válnak. A vetésforgó és a gyommentesen tartott terület szintén csökkenti a drótférgek felszaporodásának esélyét. Súlyos fertőzés esetén a vetőmagcsávázás vagy a vetéssel egybekötött granulátum kijuttatás indokolt lehet.

Pajorok (Melolontha melolontha és mások)

A pajorok különböző cserebogárfajok (pl. májusi cserebogár, kallócserebogár) lárvái, melyek szintén a talajban élnek és a kukorica gyökérzetét rágják. Kártételük hasonló a drótférgekéhez, súlyos esetben a növények elhalásához vezethet. Jelentős kárt okozhatnak a frissen feltört gyepterületeken vagy azokon a táblákon, ahol a talajművelés elmaradt.

A védekezésben a mélyszántás, a vetésforgó és a gyommentesen tartott terület játszik főszerepet. A vetőmagcsávázás és a talajfertőtlenítés szintén hatékony megoldást nyújthat a pajorok elleni védekezésben, különösen a fertőzött területeken.

A szárkártevők pusztító munkája: a növekedés gátlása

A szárkártevők szívó szájszervükkel gátolják a növekedést.
A szárkártevők rágják a kukorica szárát, megakadályozva a tápanyagáramlást és a növekedést.

A szárkártevők, ahogy a nevük is mutatja, a kukorica szárában élnek és táplálkoznak, ezzel akadályozva a növény normális fejlődését, a tápanyag- és vízszállítást, valamint növelve a szártörés kockázatát. Kártételük gyakran rejtett, a tünetek csak később, a növény gyengülése vagy törése formájában válnak nyilvánvalóvá.

Kukoricamoly (Ostrinia nubilalis)

A kukoricamoly az egyik legpusztítóbb szárkártevő. Lárvái a szárba fúrják magukat, járatokat rágnak, ezzel gátolva a tápanyagok szállítását, és növelve a szár- és csőtörés kockázatát. A kártétel következtében a növények gyengülnek, csökken a termés mennyisége és minősége. A járatokban megtelepedő gombák (pl. Fusarium fajok) mikotoxinokat termelhetnek, ami az állati takarmányozásban komoly problémát jelent.

A védekezésben az agrotechnikai módszerek kulcsfontosságúak: a kukoricaszár alapos zúzása és mélyszántása a betakarítás után, hogy a lárvák ne tudjanak áttelelni. A biológiai védekezésben a Trichogramma fürkészdarazsak tojásainak kiszórása hatékony lehet. Kémiai védekezésként a lárvák kelésének idején történő inszekticid kijuttatás jön szóba, a rajzásmegfigyelések alapján időzítve.

Kukorica gyapottok-bagolylepke (Helicoverpa armigera)

A kukorica gyapottok-bagolylepke lárvái nemcsak a kukorica szárát, hanem a csövet is károsítják, jelentős termésveszteséget és minőségromlást okozva. A csöveken rágott lyukakon keresztül bejutó kórokozók (főleg Fusarium fajok) mikotoxinokat termelhetnek, ami a termény takarmányozási értékét csökkenti. A kártétel különösen súlyos lehet melegebb, szárazabb években.

A védekezésben a monitoring (feromoncsapdák) és a rezisztens fajták választása kiemelt szerepet kap. A kémiai védekezés a lárvák ellen irányul, de a rejtett életmódjuk miatt nehézkes lehet. A biológiai védekezés, mint a Trichogramma fajok alkalmazása, szintén hozzájárulhat a populáció kordában tartásához.

Levél- és csőkártevők: a termés közvetlen veszélyeztetői

A levél- és csőkártevők a kukorica fejlődésének későbbi szakaszaiban okoznak károkat, közvetlenül befolyásolva a fotoszintézist, a tápanyagszállítást és a termés minőségét. Ezek a kártevők gyakran láthatóbbak, de a védekezésük is speciális kihívásokat jelenthet.

Levéltetvek (Rhopalosiphum maidis)

A levéltetvek a kukorica leveleinek fonákján, a címerpúpon és a csőbibén szívogatnak, ezzel gyengítik a növényt, lassítják a fejlődését. Emellett mézharmatot ürítenek, ami korompenész kialakulásához vezethet, gátolva a fotoszintézist. A legfontosabb káruk azonban a vírusok terjesztése, mint például a kukorica csíkos mozaikvírus (MDMV).

A védekezésben a természetes ellenségek (katicabogarak, fátyolkák, zengőlegyek) védelme és segítése kulcsfontosságú. Kémiai védekezés csak súlyos fertőzés esetén indokolt, olyan inszekticidekkel, amelyek kíméletesek a hasznos rovarokkal szemben. A rezisztens fajták választása is hatékony stratégia lehet a vírusátvitel kockázatának csökkentésére.

Takácsatkák (Tetranychus urticae)

A takácsatkák apró, szabad szemmel alig látható kártevők, amelyek a levelek fonákján szívogatnak. Kártételük nyomán a leveleken sárgás-fehéres foltok jelennek meg, súlyos fertőzés esetén a levelek elszáradnak, ami jelentősen csökkenti a fotoszintetikus aktivitást és a terméshozamot. Különösen száraz, meleg időjárás esetén szaporodnak fel robbanásszerűen.

A védekezésben az ökológiai módszerek, mint például a ragadozó atkák (pl. Phytoseiulus persimilis) telepítése, hatékony lehet. Kémiai védekezésként atkaölő szerek alkalmazása javasolt, különösen a fertőzési gócok lokalizálására.

A kukorica betegségei: a kórokozók csendes inváziója

A kukorica betegségei különböző kórokozók – gombák, baktériumok, vírusok – által okozott elváltozások, melyek a növény fejlődésének bármely szakaszában megjelenhetnek. A betegségek súlyosan ronthatják a termés mennyiségét és minőségét, esetenként pedig az emberi vagy állati egészségre is ártalmas mikotoxinokat termelhetnek.

Gombás betegségek

Kukorica golyvásüszög (Ustilago maydis)

A kukorica golyvásüszög az egyik legismertebb és leglátványosabb gombás betegség. Jellemző tünete a növény különböző részein (levél, szár, cső, címer) megjelenő, ezüstös hártyával borított, rendellenes nagyságú daganatok, az ún. golyvák. Ezek a golyvák éréskor sötét, spóraporrá válnak, melyek a talajban áttelelve a következő évben újrafertőzik a növényeket. A fertőzés mértéke nagymértékben függ a mechanikai sérülésektől és a környezeti stressztől.

A védekezésben a rezisztens fajták választása, a vetésforgó és a mechanikai sérülések elkerülése a legfontosabb. A fertőzött növényi részek eltávolítása és megsemmisítése (még mielőtt a spórák szétszóródnának) szintén csökkenti a fertőzési nyomást.

Kukorica porüszög (Sphacelotheca reiliana)

A kukorica porüszög kevésbé látványos, de annál veszélyesebb betegség, mivel a csövet és a címert teljesen elpusztítja, spóraporrá alakítva azokat. A beteg növények gyakran sterilnek tűnnek, és nem hoznak termést. A kórokozó maggal is terjedhet, és a talajban hosszú ideig életképes marad.

A megelőzésben a csávázott vetőmagok használata kulcsfontosságú. A rezisztens fajták választása és a vetésforgó szintén hozzájárul a betegség visszaszorításához. Fontos a fertőzött növényi maradványok mélyszántással történő beforgatása.

Fuzáriumos cső- és szárkorhadás (Fusarium spp.)

A fuzáriumos cső- és szárkorhadás az egyik legveszélyesebb gombás betegség, elsősorban a mikotoxin-termelése miatt. A Fusarium fajok a csövön rózsaszínes-fehéres penészként jelennek meg, a szár belsejében pedig barnás elszíneződést és korhadást okoznak. A fertőzött terményekben termelődő mikotoxinok (pl. fumonizinek, deoxinivalenol – DON) súlyos egészségügyi problémákat okozhatnak az állatokban és az emberben is.

A védekezésben a rezisztens fajták választása, a kártevők (pl. kukoricamoly, gyapottok-bagolylepke) elleni védekezés (mivel a rágásnyomok behatolási pontot jelentenek a gombáknak), valamint a vetésforgó betartása elengedhetetlen. Az optimális tápanyag-utánpótlás és a betakarítás időzítése is szerepet játszik a fertőzés mértékének csökkentésében.

Levélfoltosságok (Helminthosporium spp., Cercospora spp.)

Különböző gombafajok okoznak levélfoltosságokat, melyek a fotoszintetikus felület csökkentésével gyengítik a növényt és rontják a terméshozamot. A tünetek fajonként eltérőek lehetnek, de általában barna, ovális vagy szögletes foltok formájában jelentkeznek a leveleken. Súlyos fertőzés esetén a levelek elszáradnak.

A védekezésben a rezisztens fajták választása, a vetésforgó és a fertőzött növényi maradványok eltávolítása a legfontosabb. Súlyos fertőzés esetén fungicid kezelés is indokolt lehet, különösen a fogékony hibrideknél.

Rozsda (Puccinia sorghi)

A kukoricarozsda a leveleken megjelenő, narancssárga-barnás pattanások (uredospórák) formájában jelentkezik. Súlyos fertőzés esetén a levelek elhalnak, csökken a fotoszintézis, ami terméskiesést okoz. A betegség különösen nedves, párás időjárás esetén terjed gyorsan.

A védekezésben a rezisztens fajták választása és a vetésforgó a legfontosabb. Fungicid kezelés súlyos fertőzés esetén, a betegség korai szakaszában hatékony lehet.

Bakteriális betegségek

Stewart-betegség (Pantoea stewartii)

A Stewart-betegség egy bakteriális eredetű betegség, melyet a kukorica bolha bogár (Chaetocnema pulicaria) terjeszt. A tünetek a leveleken sárgás, csíkos elhalások formájában jelentkeznek, amelyek a levélerek mentén húzódnak. Súlyos fertőzés esetén a növények visszamaradnak a fejlődésben, elpusztulhatnak. A betegség melegebb éghajlaton gyakoribb.

A védekezés a vektor rovar (kukorica bolha bogár) elleni inszekticid kezelésre, valamint a rezisztens fajták választására fókuszál. A fertőzött növényi maradványok eltávolítása és megsemmisítése szintén csökkenti a fertőzési forrást.

Vírusos betegségek

Kukorica csíkos mozaikvírus (Maize Dwarf Mosaic Virus – MDMV)

A kukorica csíkos mozaikvírus (MDMV) a levéltetvek által terjesztett vírusos betegség. A tünetek a leveleken sárgás-zöld mozaikmintázat, csíkosodás, a növények visszamaradása a fejlődésben, és súlyos esetben a terméshozam jelentős csökkenése. A fertőzésre különösen fogékonyak a fiatal növények.

A védekezésben a levéltetvek elleni védekezés (vektor kontroll) és a rezisztens fajták választása a kulcs. A gyomok (különösen a vadon élő pázsitfűfélék), amelyek vírustárolóként szolgálhatnak, eltávolítása szintén fontos.

A kártevők és betegségek felismerése: a korai diagnózis jelentősége

A hatékony növényvédelem első lépése a kártevők és betegségek időben történő felismerése. A korai diagnózis lehetővé teszi a célzott beavatkozásokat, minimalizálva a kártételt és a felesleges kezeléseket. Ehhez rendszeres szántóföldi szemlére, a tünetek alapos ismeretére és szükség esetén szakértői segítség igénybevételére van szükség.

A monitoring rendszerek, mint például a feromoncsapdák a kártevők rajzásának nyomon követésére, vagy a vizuális felmérések a tünetek megjelenésének és terjedésének észlelésére, elengedhetetlenek. Jegyezzük fel a megfigyeléseket, a kártétel mértékét és a környezeti tényezőket, hogy pontosabb képet kapjunk a helyzetről. A növények minden részét vizsgáljuk meg: a gyökérzetet, a szárat, a leveleket és a csövet is, a fejlődés minden szakaszában.

A precíz monitoring és a korai felismerés nem csupán a termés megmentését jelenti, hanem a környezeti terhelés csökkentését és a gazdaságosabb gazdálkodást is elősegíti.

Integrált növényvédelem (INP) a kukoricában: fenntartható stratégiák

Az Integrált növényvédelem csökkenti a vegyszerhasználatot kukoricában.
Az integrált növényvédelem csökkenti a vegyszerek használatát, elősegítve a kukorica fenntartható és egészséges termesztését.

Az integrált növényvédelem (INP) egy olyan átfogó megközelítés, amely a kártevők és betegségek elleni védekezés során a biológiai, agrotechnikai, fizikai és kémiai módszereket összehangoltan alkalmazza, a környezeti terhelés minimalizálása és a fenntartható termelés biztosítása érdekében. Az INP célja nem a kártevők és kórokozók teljes eliminálása, hanem populációjuk olyan szinten tartása, amely nem okoz gazdaságilag jelentős kárt.

Agrotechnikai módszerek

Az agrotechnikai módszerek a megelőzés alappillérei. Ide tartozik a vetésforgó, amely megszakítja a kártevők és kórokozók életciklusát, különösen hatékony a talajlakó kártevők és a talajban áttelelő gombák ellen. A talajművelés (mélyszántás, tarlóhántás) a növényi maradványok beforgatásával csökkenti a fertőzési forrásokat és a kártevők telelőhelyeit. A fajtaválasztás során rezisztens vagy toleráns hibridek előnyben részesítése jelentősen csökkentheti a fertőzési kockázatot. Az optimális vetésidő és vetési sűrűség biztosítása hozzájárul a növények gyors és erőteljes fejlődéséhez, növelve ellenálló képességüket. A kiegyensúlyozott tápanyag-utánpótlás szintén erősíti a növények immunrendszerét.

Biológiai védekezés

A biológiai védekezés a kártevők és kórokozók természetes ellenségeinek (ragadozók, parazitoidok, antagonista mikroorganizmusok) felhasználását jelenti. A hasznos rovarok (pl. katicabogarak, fátyolkák a levéltetvek ellen; Trichogramma fürkészdarazsak a kukoricamoly ellen) populációjának támogatása, illetve azok kihelyezése hatékonyan csökkentheti a kártevők számát. A biopeszticidek, melyek élő mikroorganizmusokat (pl. Bacillus thuringiensis baktérium a lárvák ellen) vagy azok anyagcseretermékeit tartalmazzák, egyre nagyobb szerepet kapnak a fenntartható növényvédelemben.

Kémiai védekezés

A kémiai védekezés a növényvédő szerek (inszekticidek, fungicidek) alkalmazását jelenti, melyet az INP keretein belül csak akkor és olyan mértékben szabad alkalmazni, ha a többi módszer nem elegendő, és a kártétel eléri a gazdasági küszöbértéket. Fontos a célzott kezelés, a megfelelő hatóanyag kiválasztása, az időzítés (a kártevő/kórokozó legérzékenyebb fejlődési stádiumában), és a rezisztencia menedzsment. Utóbbi azt jelenti, hogy különböző hatásmechanizmusú szereket felváltva alkalmazunk, elkerülve a kórokozók és kártevők ellenálló képességének kialakulását. A vetőmagcsávázás hatékony védelmet nyújthat a korai talajlakó kártevők és magról terjedő betegségek ellen.

Digitális technológiák és precíziós gazdálkodás

A modern technológia, mint a drónok, szenzorok és előrejelző modellek, forradalmasítja a növényvédelmet. Ezek segítségével pontosan monitorozható a növényállomány állapota, a kártevők és betegségek térbeli eloszlása, lehetővé téve a precíziós, helyspecifikus beavatkozásokat. Ez nemcsak a hatékonyságot növeli, hanem jelentősen csökkenti a felhasznált növényvédő szerek mennyiségét és a környezeti terhelést is.

Fajtaválasztás és rezisztencia: az első védelmi vonal

A megfelelő kukorica hibrid kiválasztása az egyik legfontosabb döntés a termelő számára, mely alapjaiban határozza meg a termésbiztonságot és a jövedelmezőséget. A mai nemesítési programok egyik fő célja a kártevőkkel és betegségekkel szembeni genetikailag ellenálló, vagy legalábbis toleráns fajták előállítása. Az ellenálló fajták termesztése az integrált növényvédelem sarokköve, mivel természetes módon csökkenti a fertőzési nyomást és a kémiai beavatkozások szükségességét.

A rezisztens fajták előnyei sokrétűek: csökkentik a termésveszteséget, javítják a termény minőségét, minimalizálják a növényvédő szer felhasználást, és hozzájárulnak a környezetvédelemhez. Fontos azonban megjegyezni, hogy a rezisztencia nem feltétlenül jelent teljes immunitást, és a kórokozók, kártevők képesek lehetnek áttörni az ellenálló képességet, különösen, ha új rasszok vagy biológiai típusok alakulnak ki. Ezért a fajtaválasztás során figyelembe kell venni a helyi viszonyokat, a korábbi évek fertőzési adatait és a hibridek speciális tulajdonságait.

Környezetbarát és innovatív védekezési módszerek

A fenntartható mezőgazdaság iránti igény növekedésével párhuzamosan egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a környezetbarát és innovatív védekezési módszerek. Ezek a megoldások a kémiai szerek alternatíváit kínálják, vagy kiegészítik azokat, csökkentve a környezeti lábnyomot és növelve az ökoszisztéma ellenálló képességét.

A feromoncsapdák nemcsak monitoringra, hanem tömegcsapdázásra is alkalmasak, csökkentve a kártevő populációjának nagyságát. A növényi kivonatok és természetes növényvédő szerek, mint például a neem olaj, repellens vagy inszekticid hatásúak lehetnek. A biológiai készítmények, mint a már említett Bacillus thuringiensis vagy különböző gombatörzsek (pl. Beauveria bassiana), hatékonyan pusztítják a rovarlárvákat vagy gátolják a kórokozók fejlődését. Az agrofóliák vagy védőhálók fizikai akadályt képeznek a kártevők ellen, különösen a fiatal növények védelmében. A genetikai módosítás (GM) technológiája is lehetőséget kínál a beépített rezisztencia kialakítására, bár alkalmazása számos vitát generál.

Összefoglaló táblázat: Kártevők és betegségek gyors áttekintése

Az alábbi táblázat egy gyors áttekintést nyújt a kukorica legfontosabb kártevőiről és betegségeiről, azok jellemző tüneteiről és a legfontosabb védekezési módszerekről. Fontos megjegyezni, hogy ez csak egy összefoglaló, a részletes diagnózishoz és a védekezési stratégia kidolgozásához minden esetben szakértői tanács javasolt.

Kártevő/Betegség Típus Jellemző tünetek Főbb védekezési módszerek
Kukoricabogár (Diabrotica virgifera) Talajlakó rovar Lárva: gyökérrágás, „libanyaki” tünet; Imágó: levél, címer, bibeszál rágás Vetésforgó, csávázás, talajfertőtlenítés, monitoring
Drótférgek (Elateridae lárvák) Talajlakó rovar Gyökér, szár rágása, hiányos kelés, tőpusztulás Talajművelés, vetésforgó, csávázás, talajfertőtlenítés
Pajorok (Melolontha spp. lárvák) Talajlakó rovar Gyökérrágás, tőpusztulás, növekedési zavarok Mélyszántás, vetésforgó, csávázás, talajfertőtlenítés
Kukoricamoly (Ostrinia nubilalis) Szárkártevő rovar Szárban rágott járatok, szártörés, csőtörés, mikotoxinok Tarlókezelés, biológiai védekezés (Trichogramma), kémiai védekezés
Kukorica gyapottok-bagolylepke (Helicoverpa armigera) Szár- és csőkártevő rovar Cső és szár rágása, mikotoxinok, csőpenészedés Monitoring, rezisztens fajták, biológiai védekezés, kémiai védekezés
Levéltetvek (Rhopalosiphum maidis) Levélkártevő rovar Szívogatás, mézharmat, korompenész, vírusátvitel (MDMV) Természetes ellenségek védelme, rezisztens fajták, kémiai védekezés
Takácsatkák (Tetranychus urticae) Levélkártevő atka Leveleken sárgás foltok, elszáradás, hálóképzés Ökológiai módszerek (ragadozó atkák), atkaölő szerek
Kukorica golyvásüszög (Ustilago maydis) Gombás betegség Növényi részeken (levél, szár, cső) golyvák, spórapor Rezisztens fajták, vetésforgó, mechanikai sérülések elkerülése
Kukorica porüszög (Sphacelotheca reiliana) Gombás betegség Cső és címer spóraporrá alakulása, terméketlenség Csávázás, rezisztens fajták, vetésforgó
Fuzáriumos cső- és szárkorhadás (Fusarium spp.) Gombás betegség Csövön rózsaszín penész, szárkorhadás, mikotoxinok Rezisztens fajták, kártevők elleni védekezés, vetésforgó, tápanyag-utánpótlás
Levélfoltosságok (Helminthosporium spp.) Gombás betegség Leveleken barna foltok, elszáradás Rezisztens fajták, vetésforgó, fungicid kezelés
Kukoricarozsda (Puccinia sorghi) Gombás betegség Leveleken narancssárga-barna pattanások Rezisztens fajták, vetésforgó, fungicid kezelés
Stewart-betegség (Pantoea stewartii) Bakteriális betegség Leveleken sárgás csíkos elhalások Vektor rovar (bolha bogár) elleni védekezés, rezisztens fajták
Kukorica csíkos mozaikvírus (MDMV) Vírusos betegség Leveleken sárgás-zöld mozaikmintázat, csíkosodás, fejlődés visszamaradása Vektor rovar (levéltetvek) elleni védekezés, rezisztens fajták, gyomirtás

A kukoricatermesztésben elengedhetetlen a folyamatos tanulás, az új technológiák és kutatási eredmények figyelemmel kísérése, valamint a helyi tapasztalatok beépítése a növényvédelmi stratégiákba. A proaktív és adaptív megközelítés kulcsfontosságú a termésbiztonság, a minőség és a jövedelmezőség hosszú távú fenntartásához, miközben óvjuk környezetünket a jövő generációi számára.

Megosztás
Leave a comment

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük